Pokret Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih državnih organa da preduzmu sve kako bi se sprečio robovski rad vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Ling Long.

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd posetili su radnike koje žive u kampu u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, i uverili se da su skučeni uslovi, u kojima živi veliki broj ljudi, neljudski i nedostojni čoveka, bez struje i vode i bez adekvatnih higijenskih uslova.  U toku posete, obezbeđenje fabrike Ling Long nam nije dozvolilo da snimimo unutrašnjost baraka.

Iz razgovora sa radnicima saznali smo da su im pasoši oduzeti od strane poslodavaca, kao i da se na njih vrše pritisci da ćute i ne govore javno o svom teškom položaju. Neki od njih su kažnjeni sa po 50 hiljada dinara zbog razgovora sa novinarima. Uprkos tome, radnici su već dva puta štrajkovali nezadovoljni hranom i zbog neisplaćenih zarada.  

“Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da dozvoli, niti prećutno toleriše, robovski rad ni stranih, ni svojih državljana. Jasno je da su ovim ljudima oduzeta radna prava, da oni rade po prinudom,  kao i da im je zdravlje ugroženo svakim danom koji provedu u ovakvim uslovima. Iako duboko potresan, zabrinjava i to što ovo nije jedini slučaj gde se stranim investitorima toleriše suspenzija radnih prava zagarantovanih zakonom Srbije.”  – izjavio je Radomir Lazović.

Pogledajte kako je izgledao deo posete vijetnamskim radnicima i intervencija obezbeđenja koje nam nije dopuštalo da snimimo uslove u kojima žive i rade.

Pročitaj i ovo:

Formirana koalicija Biramo borbu, biramo Užice!

Političke stranke Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije danas su u Užicu potpisale sporazum o obrazovanju koalicije BIRAMO BORBU, BIRAMO UŽICE radi podnošenja liste za učešće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Užica koji će se održati 02. juna 2024. godine.