Robert Kozma ističe da se vlast plaši, a deluje i da ne zna, kako da započne adekvatnu kampanju informisanja građana o vakcinama i pozivanja na vakcinaciju koja bi odgovorila na sve nedoumice koje građani imaju prema vakcinama.

– Nažalost, mogli su da iskoriste leto za promotivnu kampanju i pogodnosti kojima bi podstakli studente na vakcinaciju, kao i radnike u javnim službama, a ne da čekaju jesen kada se i očekivao novi talas pandemije. Sopstvenim neznanjem i oklevanjem doprineli su jedino tome da se građani polarizuju oko veoma važne teme za naše javno zdravlje i društvo. U proteklih godinu dana čini se da je vlast odustala od borbe protiv pandemije, pravdajući se lošom argumentacijom po principu “mi smo vakcine nabavili, a odgovornost je sada na građanima” – kaže Kozma.

Međutim, napominje naš sagovornik, nastavili su sa konstantnim zbunjivanjem građana, jer na dnevnom nivou na minimum dve televizije sa nacionalnom frekvencijom pod režimskom uredničkom palicom svakodnevno se mogu čuti glavni šarlatani koji sluđuju građane nestručnim i neutemeljnim stavovima, a sve češće i najobičnijim lažima.

– A na drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u najboljem slučaju dopuštaju šture informacije, lišene konteksta. Od neodgovorne i licemerne vlasti se ne može očekivati odgovorno ponašanje, a negativne posledice njihovog licemernog ponašanja u uslovima pandemije osećaju građani, kao i medicinski radnici i lekari koji svakodnevno spašavaju živote naših sugrađana, dok rizikuju sopstveni život – smatra Robert Kozma.

Prema njegovim rečima, aktuelni režim sada pokušava ponovo da prikaže navodno neslaganje između medicinskog i političkog dela nepostojećeg kriznog štaba, gde politički deo štaba tobože brine za ekonomiju zemlje, a medicinski za javno zdravlje, pa su prvi protiv uvođenja restriktivnih mera i ograničenja kretanja.

– Međutim, nisu javno zdravlje i ekonomija odvojene i suprotstavljene stvari, nego se radi se o našem društvu u kojem ne smemo biti prinuđeni da biramo između sopstvenog zdravlja i mogućnosti da zaradimo za život. Upravo zbog toga ne može vlast da se pravda građanima koji ne žele da se vakcinišu, ukoliko upravo ta vlast iz marketinških razloga pre podne poziva na vakcinaciju, a posle podne organizuje takmičenje u promovisanju horor teorija zavere na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i režimskom kontrolom – kaže Kozma.

Ukoliko žele da makar u jednoj stvari budu odgovorni, zaključuje on, onda moraju da jasno poruče da su protiv raznih suludih teorija zavere i da zajedno sa stručnom javnošću, organizuju kampanju za vakcinaciju koja bi morala biti informativnog karaktera, ali i da sadrži razne podsticaje za vakcinaciju.

– I da, može se desiti da neko kaže – pa to košta?! Ali, jedini pravi odgovor je da se radi o našem javnom zdravlju i društvu, a zbog blagostanja društva mi i imamo državu, ili, bar, trebalo bi da je takav slučaj – zaključuje Robert Kozma.
Originalni naslov: Stojković: Vlast neće uvesti mere makar se umiralo na ulicama

Pročitaj i ovo:

Formirana koalicija Biramo borbu, biramo Užice!

Političke stranke Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije danas su u Užicu potpisale sporazum o obrazovanju koalicije BIRAMO BORBU, BIRAMO UŽICE radi podnošenja liste za učešće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Užica koji će se održati 02. juna 2024. godine.