Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pisac Dejan Atanacković, pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.

“Povelja za dobar grad” je dokument koji na sažet način objašnjava nastojanja pokreta Ne davimo Beograd da se izbori da “upravljanje Beogradom vrati građanima i građankama i da Beograd učini pravednim, solidarnim i zelenim gradom u kome će se dobro osećati i oni koji su danas ugroženi, siromašni, uplašeni ili bespomoćni.”

Pročitajte ceo tekst Povelje za dobar grad  

Ko je sve podržao Povelju za dobar grad

Preko 160 javnih ličnosti i intelektualaca podržalo je “Povelju za dobar grad” a među njima je preko 70 univerzitetskih profesora i profesorki i naučnih radnika i radnica sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog, Filozofskog, Filološkog, Medicinskog, Bogoslovskog fakulteta, Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta umetnosti, zatim sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za uporedno pravo, Etnografskog instituta SANU, Instituta za savremenu istoriju, Instituta društvenih nauka, Instituta za psihologiju, Računarskog centar Univerziteta u Beogradu i Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci i drugih fakulteta i obrazovnih institucija. Neki od njih su Olga Manojlović, Đorđe Pavićević, Svetislav Kostić, Ilija Vujačić, Gazela Pudar Draško, Nebojša Vladisavljević, Zoran Stoiljković, Mario Reljanović, Filip Ejdus, Radina Vučetić, Milena Dragićević Šešić, Ivana Krstić, Snježana Milivojević.

Među onima koji su podržali Povelju za dobar grad su i bivši poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i bivši fudbaler i kapiten Crvene Zvezde Milan Vilotić.

Javne ličnosti iz sveta arhitekture i urbanizma: Bojan Kovačević, Dragoljub Bakić, Giša Bogunović, Iva Čukić, Jovana Timotijević, Božena Stojić, Mia David, Dubravka Sekulić.

Iz domena filmske i pozorišne umetnosti: Branka Katić, Želimir Žilnik, Gorica Popović, Ivan Jevtović, Bojana Maljević, Srdan Golubović, Danijela Štajnfeld, Janko Baljak, Mila Turajlić, Stevan Filipović, Minja Bogavac, Ivana Nenadović, Ivko Šešić, Dijana Milošević, Nebojša Krivokuća, Radmila Tomović,Ognjen Glavonić, Vladimir Milovanović – Kicoš, Vojkan Arsić, kao i dvojac Dušan Šaponja i Dušan Čavić.

Iz domena istorije umetnosti Milica Pekić, Branislav Dimitrijević, Irina Subotić, Nebojša Milenković, Višnja Kisić, Dunja Blažević.

Iz domena književnosti i izdavaštva Vladimir Arsenijević, Božo Koprivica, Mirjana Đurđević, Srđan Valjarević, Aleksandar Nikolić, Dejan Ilić, Vladimir Manigoda, Ivan Milenković.

Iz domena muzike: Bojana Vunturišević, Marko Šelić – Marčelo, Ivana Rašić – Sajsi MC, LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Nenad Marić – Kralj Čačka, Daniel Kovač, Živorad Milenković – Žika.

Vizuelni umetnici Marko Lađušić, Bob Zivković, Đorđe Balmazović – Žole i Dragan Protić, Milica Tomić, dizajner Borut Vild i fotograf Dragoljub Zamurović.

Medijski radnici, novinari i voditelji: Galeb Nikačević, Petar Janjatović, Daško Milinović, Ivan Milenković, Mjehur na mreži, Dragan Todorović, Ivan Lončarević.

Medicina i psihologija: Radan Stojanović, Vladimir Borovnica, Đurđa Timotijević, Srđan Lukić, Olga Borovnica.

Pogledajte ceo spisak podržavalaca Povelje za dobar grad  

Pročitaj i ovo:

Protest povodom najave rušenja Hotela Jugoslavija

Povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Beograda, Zeleno-levi front organizovaće protest u subotu, 27. aprila 2024. godine, sa početkom u 12h, ispred hotela Jugoslavija.

Robert Kozma za Vreme: Biram borbu!

Kriminalni režim odavno nema legitimitet. Jasno je da u Srbiji nema demokratije. Izlaskom na izbore ne daje mu se legitimitet, kao što se ni prihvatanjem mandata u Narodnoj skupštini ne priznaje da su izborni uslovi bili pošteni ili da nije bilo krađe.