Tim za borbu protiv buke, pokreta Ne davimo Beograd, pripremio je primedbe na Nacrt Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i predao ga nadležnima u sklopu javne rasprave o ovom zakonu.

U prethodnom periodu pokretu Ne davimo Beograd javio se zaista veliki broj nezadovoljnih građana koji imaju problema sa bukom koja se javlja iz brojnih izvora. Broj izazivača buke u našem gradu je ogroman, a reakcije nadležnih službi minimalne. Takođe, očigledno je da zakon ne važi isto za sve izazivače buke, pa su širom grada primetni povlašćeni objekti kojima se toleriše kršenje propisa.

Zbog svega ovoga žao nam je što predloženi Nacrt Zakona za zaštitu od buke ne ispunjava očekivanja već je neusklađen sa važećim propisima koji regulišu materiju na koju se zakon odnosi, ali i neopravdano i nepotrebno odlaže sopstvena rešenja koja propisuje. Takođe, veliki broj odredbi u predloženom tekstu zakona nije imperativnog tipa, jer ne obavezuju subjekte koji su obveznici zaštite od buke da se izričito obavežu na određenu radnju.

Ovlašćenja su delegirana ministarstvu ili lokalnim samoupravama koji nemaju potrebne resurse niti kapacitete da se na adekvatan i efikasan način bave rešenjem problema buke, a pri tom se ne uvodi korektiv koji bi ubrzao postupak, dramatično doprineo kvalitetu konkretnih rešenja i smanjio mogućnost da se izigraju duh i smisao zakona.

Kako bismo doprineli unapređenju propisa u ovoj oblasti, naš tim za borbu protiv buke, pripremio je veliki broj primedbi na nacrt zakona i dostavio ih nadležnima. Smatramo da se život u gradu može urediti tako da se ostvari balans različitih interesa, kako stanara kojima buka smeta, tako i ugostitelja i drugih izazivača buke koji žele da ostvare svoju zaradu i nesmetano rade.

Pročitaj i ovo:

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.