Pokret Ne davimo Beograd skreće pažnju javnosti da je građevinska inspekcija izdala rešenje o obustavljanju radova i rušenju druge lamele stambeno-poslovnog kompleksa Auto-centra “Stojanović” u bloku 45 na Novom Beogradu. Investitor objekta je uprkos rešenju nastavio sa gradnjom i u međuvremenu sazidao još tri etaže. Postavlja se pitanje kako je moguće da se u jednoj od najprometnijih ulica Novog Beograda i naočigled javnosti bespravno gradi višespratnica, a da nadležne institucije ne reaguju.

Svedoci smo da divlja gradnja u Beogradu poslednjih godina poprima razmere epidemije i da planirana i prepoznatljiva arhitektura ubrzano nestaje pred najezdom neprimerene gradnje koja Beograd pretvara u modernu kasabu. Pokret ne davimo Beograd je svestan da grad mora da se širi i razvija, ali se pravac i brzina razvoja ne smeju rukovoditi isključivo finansijskom koristi za investitore. Beograd se mora razvijati na principima moderne urbanizacije koja podrazumeva rešavanje, a ne uvećavanje problema saobraćaja, energetske efikasnosti, zagađenja, estetike i komfora.

Zahtevamo od nadležnih institucija da hitno sprovede rešenje građevinske inspekcije o rušenju nelegalno sazidanog objekta Auto-centra “Stojanović” i pokaže delima a ne samo rečima da niko nije iznad zakona.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.