U velikom intervjuu u dnevnom listu Danas, hrvatski filozof Srećko Horvat govorio je, između ostalog, i o sličnostima političke platforme Možemo! iz Zagreba i Ne davimo Beograd i ocenio da “Ako postoji itko u Srbiji tko može imati uspjeh kakav je Možemo! imao u Hrvatskoj, onda je to Ne davimo Beograd.”

Ne davimo Beograd se najčešće povezuje kao sestrinska organizacija Možemo!. Šta je isto a šta različito kao njihovo određenje, odnosno da li smatrate da NDB ima snagu da se razvije i istakne se ne samo u odnosu snage prema vlasti, već i ostatka opozicije?

– Apsolutno. Ako postoji itko u Srbiji tko može imati uspjeh kakav je Možemo! imao u Hrvatskoj, onda je to Ne davimo Beograd. Sličnost je u tome što su obje opcije najprije sazrile iz društvenih pokreta, baveći se gradom, drugačijim modelima upravljanja i borbom protiv korupcije. Međutim, jasno je da je puno teže u Beogradu, ne samo zato što je veći grad već stoga što je situacija u zemlji takva da de facto ne postoji opozicija koja bi mogla parirati vlasti, u Hrvatskoj su stalno bile javne debate na svim televizijama sa Tomaševićem i ostalim kandidatima, i koliko god je čitava ta utakmica bila ne fer, prije svega zbog huškačke kampanje Miroslava Škore, ipak su program i ideje zeleno-lijeve koalicije imale hegemoniju. Ne davimo Beograd godinama strpljivo i marljivo radi na zaštiti Beograda, tog grada koji je imao jedan od najljepših ulazaka u grad vlakom. Sad je ostala, kao i svim ostalim gradovima diljem bivše Jugoslavije, “rupa u duši”, kako je to tragično točno nazvao pokojni Dušan Makavejev ploveći Savom sa Rambom Amadeusom. Ali bit će ponova i trubača i soka od šljive, širokih njiva i gradova što slobodni žive.

Pročitajte ceo intervju koji je radila novinarka Snežana Čongradin: “Svakakve hulje govore o „domovini“, a u interesu im je samo pun džep”

Pročitaj i ovo:

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.