Naša Biljana Đorđević učestvovala je ispred Ne davimo Beograd na događaju “Zaštita slobode mirnog okupljanja. Alatka političke participacije i u doba COVID19”. 

Na skupu su učestvovali predstavnici protestnih pokreta i građanskih inicijativa iz svih delova Evrope koji su razgovarali o tome kako zaštititi pravo na slobodu okupljanja u doba vanrednih i restriktivnih mera izazvanih pandemijom i podelili iskustva i strategije u odbrani prava na protest. Učesnici su, takođe, imali prilike da čuju visoke predstavnike EU i sa njima raspravljaju o zaštiti prava na slobodu okušljanja u kontekstu evropskog okvira vladavine prava.

Na skupu je, između ostalog, istaknuto kako je u mnogim zemljama dolazilo do nekoherentnosti u primeni restrikcija ili zabrana u vezi sa slobodom okupljanja kao i nejasnoća oko toga koji tip okupljanja je dozvoljen, a koje mere mogu imati trajne štetne posledice po pravo na slobodu okupljanja i nakon pandemije budući da disproporcionalno ograničavaju političko pravo na protest. 

U mnogim su zemljama, uključujući i Srbiju posebno tokom julskih protesta, korišćene represivne i neproporcionalne mere prema demonstrantima koje su posledično ograničile građanima pravo na slobodu mirnog okupljanja uz nesrazmernu upotrebu sile prema učesnicima protesta, kako onim koji su koristili nasilne metode, ali i u većini slučajeva prema onima koji su mirno protestvovali. 

Najzad, razgovaralo se o teškoćama u pregovaranju o legitimnoj srazmeri između odbrane prava na protest koja je apsolutno neophodna s jedne strane, i odgovornog ponašanja u uslovima pandemije sa druge strane, budući da su u mnogim zemljama odbranu prava na protest zaposele ekstremno desničarske grupacije i teoretičari zavere koji su koristili proteste da bi negirali postojanje koronavirusa. 

Skup su organizovali Međunarodni institut za nenasilno delovanje –  Novact, Iridia – Katalonsko udruženje koje se bavi zaštitom prava na protest i Evropski građanski forum, udruženje koje okuplja preko sto građanskih udruženja širom Evrope. 

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.