Posle apela aktivistkinje Aide Ćorović, a povodom dramatične situacije u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u saradnji sa Markom Oljačom i drugim aktivistima uz podršku platforme donacije.rs i Fonda B92, prikupljen je i kupljen, a zatim i distribuiran neophodan medicinski materijal i opreme za bolnicu, domove zdravlja i ambulante u ova tri grada.

Aktivisti Ne davimo Beograd su organizovali svojevrstan konvoj solidarnosti i u petak i subotu sa dva kombija i jednim automobilom odneli vrednu i preko potrebnu pomoć u Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Tom prilikom poručili da je solidarnost sa ugroženima i onima kojima je pomoć potrebna jedna od najvažnijih vrednosti inicijative Ne davimo Beograd, te da i u budućnosti mogu da računaju na nas u kriznim situacijama.

U Novi Pazar je isporučena sledeća oprema: 5.900 pari hirurških rukavica, 2.200 hirurških i 150 maski N92, 400 jednokratnih zaštitnih i 40 višekratnih hirurških mantila, 20 zaštitnih odela, 140 vizira, 70 zaštitnih naočara, po 800 komada kaljača i zaštitnih kapa, 400 litara alkohola 70%, 400 litara dezinfekcionih sredstava, 800 sistema za infuziju, 300 maski za kiseonik, 30 digitalnih i 11 beskontaktnih toplomera, 2.000 komada vitamina C, 30 komada Longacefa, 500 komada nosnih kanila za odrasle, 90 hirurških kompresa, 160 lopata za pacijente i 130 guski za muške pacijente, 19 pulsnih oksimetara, 3 invalidskih kolica, kao i 6 aparata za merenje pritiska tenziometara.

Zdravstvenim ustanovama u Sjenici i Tutinu donirane su sledeće količine opreme: po 1000 pari hirurških rukavica, po 500 komada Vitamina C i 10 komada Longacefa, po 400 komada hirurških i po 50 komada N95 maski, po 100 litara dezinfekcionih sredstava i po 50 litara alkohola, po 100 kom zaštitnih kapa, nazuvica, te sistema za infuziju, po 50 komada maski za kiseonik, jednokratnih hirurških mantila i istu količinu nosnih kanila za odrasle, po 20 lopata za pacijente, te po 10 komada guski za muškarce, po 15 komada zaštitnih maski, po 30 vizira i po 5 komada zaštitnih odela i mantila za višekratnu upotrebu za medicinsko osoblje, te po 15 komada hirurških komresa. Nabavljena su i po tri pulsna oksimetra, po 10 digitalnih i po 2 beskontaktna toplomera, te istu količinu invalidskih kolica i tenziometara.

Putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za samo sedam dana prikupljeno je blizu dva miliona dinara, donacijama preko 400 pojedinaca i kompanija i organizacija, dok je jedan broj direktnih donacija prikupljen u prostorijama Ne davimo Beograd.

Zbog kolapsa zdravstvenog sistema u ovim gradovima, nastavlja se prikupljanje pomoći u našem štabu u Dositejevoj ulici broj 13 (prvi sprat, stan broj 2), a i dalje su potrebne sledeće stvari: zaštitne maske, rukavice, posteljine, kape, kaljače, mantili za jednokratnu upotrebu, viziri, zaštitne naočari, posteljine, sredstva za dezinfekciju, kao i ampule vitamina C i alfa D3 i Longacef. Ukoliko možete da pomognete javite nam se na 011 4208596 ili na mejl [email protected] radi preciznijeg dogovora oko dostavljanja pomoći u naš štab.

Ukoliko želite i možete novčano da uputite pomoć za tri grada, uradite to koristeći račun na sledećem linku: https://www.donacije.rs/projekat/pomoc-novi-pazar-tutin-sjenica/

Pročitaj i ovo:

Lazović: Srbija je ustala protiv ‘Rio Tinta’

Na protestu građana koji je juče održan u Loznici zbog namere vlasti da dozvoli otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra, poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, koji je protestu prisutvovao sa predstavnicima i aktivistima ZLF-a, rekao je da je na ovom i ovom prilikom jasno poslata poruka da je Srbija ustala protiv Rio Tinta.