Jedna od karakteriska savremenog društva je svakako i demografsko starenje, pogotovo ako se uzmu pojedini kontinenti koji su gusto naseljeni poput Evrope koja prednjači u ukupnoj populaciji sa oko 33% stanovnika starijih od 60 godina.

Kao i svake godine i ove godine 1. oktobar je dan koje su UN namenile našim nastarijim sugrađanima. Starenje je prirodni fenomen i ima svoje dobre strane ali sam taj proces ne rezultira često mogućnosću da zdrave i aktivne starije osobe budu i dalje nezavisne i samostalne.

Starim osobama je od životne važnosti dostupnost zdravstvenih ustanova i pružanje potrebne nege i pažnje. Jedan od razloga zbog koga se obeležava 1. oktobar kao dan posvećen starijim osobama je i dizanje svesti svesti javnosti o izazovima starenja stanovništva kako bi se mobilisale grupe u zajednici, porodice i zainteresovane strane da se pozabave sa teškoćama sa kojima se susreću stariji ljudi.

Takođe, zbog sve većeg porasta populacije starih osoba, o starenju se sve više govori ne samo kao o problemu, već i kao izazovu koji se postavlja pred vlade, kreatore politika, institucije i socijalne službe, civilni i akademski sektor širom sveta.

Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobar 2024 ove godine pod sloganom “Dostojanstveno starenje” je dan kada treba da se podsetimo i skrenemo pažnju od kolikog je značaja i važnosti jačanje sistema nege i podrške, kako za starije osobe širom sveta, tako i ovde kod nas u Srbiji, gde je stanje kada je u pitanju odnos države pa i samih građana prema starijoj populaciji daleko od zadovoljavajućeg.

Autor teksta je naš Dragan Nalović.

Pročitaj i ovo:

Đorđević: Insistiraćemo na održavanju sednice o litijumu

Insistiraćemo da se sednica koju smo tražili održi. Drago mi je da je Ana Brnabić upravo javno pristala da uradi ono što sam joj još prošlog četvrtka rekla da može da uradi, a to je da na zahtev trećine poslanika sazove sednicu i u toku redovnog zasedanja, onako kako je to uradio Vladimir Orlić kada smo tražili sednicu nakon dva masakra u Ribnikaru i Duboni odnosno Malom Orašju – kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta.