Zeleno-levi front podržava prosvetne radnike koji su u ponedeljak obustavili ili skratili nastavu u znak protesta zbog niskih plata.

Osuđujemo reakciju Ministarstva prosvete koje je umesto da ponudi adekvatno rešenje problema, kao odgovor na zahtev prosvetnih radnika, tražilo evidenciju o štrajkačima od direktora, preispitivalo komunikaciju sa roditeljima i podsećalo da je škola dužna da organizuje boravak dece, bez obzira na nastavu.

„Takav odnos Ministarstva prema svojim službenicima je neprihvatljiv, jer ih deklariše kao obične poslušnike, a nastavnike pretvara u glinene golubove. Prosvetni radnik mora biti nezavisan i slobodan u promišljanju i rešavanju kritičnih tačaka u našem školstvu, a to bi mu omogućio dostojanstven status u društvu i materijalna sigurnost. Podržavamo sve zaposlene u prosveti koji se hrabro opiru ovakvom tretmanu i tako čuvaju dostojanstvo svih nas“, izjavila je Marina Vidojević, koordinatoka Grupe za obrazovanje ZLF-a i nastavnica u osnovnoj školi.

„Jednodnevna obustava rada je trebalo da opomene nadležne da postoje problemi kojima se moraju baviti, a ne da upozorenjima i pretnjama vrše pritisak na radnike koji traže bolje uslove rada“, dodala je Vidojević.

Apelujemo na sve učesnike u sistemu obrazovanja da uđu u širok društveni dijalog, jer su teme prosvete i obrazovanja stigle do najviše krizne tačke. Podsećamo da je ZLF 1. septembra započeo razgovore sa svim akterima u obrazovnom sistemu i nastavlja sa radom na tom polju. U toku su razgovori sa nastavnicima, a slede razgovori sa roditeljima i sindikatima.

Zeleno-levi front ističe da prosvetni radnici moraju imati dostojanstvena primanja i zahteva da se svim prosvetnim radnicima poveća plata.

Pročitaj i ovo:

Lazović: Očekujemo argumentovanu raspravu o litijumu

Šef poslaničke grupe Zeleno levi front Radomir Lazović potrdio je da se sledeće nedelje očekuje sednica skupštine o zabrani iskopavanja litijuma, koja će biti održana odmah nakon rasprave o rebalansu budžeta i najavio da opozicija želida iskoristi prenos na RTS-u da iznesemo argumente protiv iskopavanja litijuma.