Hapšenjem aktivista SEOS-a vlast pokušava da napravi primer od njih i pošalje poruku da će se obrušiti na svakoga ko se suprotstavlja planovima režima. Ovo je zastrašivanje policijom i nasiljem prema ljudima koji brane svoje okruženje od trovanja.

Očekujemo da se represija poveća kako raste i otpor građana. Pozivamo ljude da podrže napore Saveza ekoloških udruženja Srbije i drugih organizacija da se zaustave projekti Rio Tinta i da se pridruže blokadama železnica u mestima na koje to budu pozivali iz SEOS-a. Iskopavanje litijuma ostaviće velike posledice po život građana zapadne Srbije.

Podsećamo da je SNS najbrutalnije ukrao narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je potpisalo 38 hiljada građana i na osnovu koje je trebalo održati sednicu Narodne skupštine. Ako su tako sigurni da litijum treba kopati, zašto se onda sakrivaju od rasprave u skupštini koju bi mogla da čuje i preko RTS-a vidi cela Srbija. Podneli smo krivične prijave protiv prethodnih predsednika narodne Skupštine i Ivice Dačića koji je primio narodnu inicijativu i Vladimira Orlića koji je nastavio da je sakriva.

Pročitaj i ovo:

Đorđević: Insistiraćemo na održavanju sednice o litijumu

Insistiraćemo da se sednica koju smo tražili održi. Drago mi je da je Ana Brnabić upravo javno pristala da uradi ono što sam joj još prošlog četvrtka rekla da može da uradi, a to je da na zahtev trećine poslanika sazove sednicu i u toku redovnog zasedanja, onako kako je to uradio Vladimir Orlić kada smo tražili sednicu nakon dva masakra u Ribnikaru i Duboni odnosno Malom Orašju – kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta.