Srbija nažalost ne poštuje ni sopstvene ekološke standarde a mnogi i nisu strogi koliko bi trebalo da budu jer Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim na šta je ZLF više puta ukazivao. Zbog toga ćemo delovati u skladu sa svojom parolom “jednom nogom na ulici, drugom u institucijama” i suprotstavljati se svim štetnim projektima, pa i ovom i u tome ćemo, kao i uvek, sarađivati sa svima sa kojima učestvujemo u borbi, kaže za Danas kopredsednica ZLF Biljana Đorđević.

Komentarišući ponovno aktuelizovanje projekta Jadar komapanije Rio Tinto i govoreći o narednim koracima svoje stranke, ona podseća na skrivanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora koja je predata Narodnoj skupštini i koja bi, kako kaže, otvorila širi društveni i politički dijalog o ovoj temi tamo gde mu je i mesto u ustavnim demokratijama.

To skrivanje je, prema njenim rečima, pokazalo da je projekat samo formalno privremeno zaustavljen i potvrdila da Srbija zapravo i nije prava ustavna parlamentarna demokratija.

– ZLF je zbog skrivanja ove narodne inicijative podneo krivične prijave protiv prethodnih predsednika NSRS Ivice Dačića i Vladimira Orlića ali i sadašnje ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu a tadašnje predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević. Zbog toga je neubedljiva priča sadašnje predsednice Skupštine Ane Brnabić o dijalogu u parlamentu jer se taj dijalog o ovoj temi izbegavao kršenjem ustava i zakona – ocenjuje ona.

Kako zaključuje, dok Srbija ne postane zemlja demokratije i vladavine prava u kojoj se veruje onima na vlasti da se vode javnim interesom, ne možemo a da ne sumnjamo da su svi naprednjački projekti, a takav je i projekat Jadar, štetni po sve građane Srbije, njihovu okolinu i zajedničku budućnost.

– Rio Tinto ima izuzetno lošu reputaciju kao kompanija, način na koji funkcioniše litijumska groznica u Evropi i svetu ne vodi ka pravednoj energetskoj tranziciji, a građani Srbije ne samo što ne mogu da priušte električna vozila zbog kojih se litijum kopa, već se bore sa zagađenjem i na drugim mestima širom zemlje za šta režim ne pokazuje interesovanje – ukazuje Đorđević.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je za Fajnenšl tajms naveo da bi rudnik litijuma u Srbiji mogao biti otvoren 2028. ukoliko kompanija da određene garancije. Ova izjava je ponovo pokrenula nezadovoljstvo dela građana Srbije i stručne javnosti.

Žitelji Gornig Nedeljica, gde je planiran rudnik, i kološke organizacije najavljuju protest 28. juna od 19h u Loznici ispred Vukovog doma kulture.

Pročitaj i ovo:

Pozivamo na odbacivanje Šapićeve inicijative za podizanje spomenika Draži Mihailoviću

Pozivamo sve odborničke grupe da javno odbace inicijativu za podizanje spomenika Dragoljubu Mihailoviću koju je aktuelni gradonačelnik Beograda podneo Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova. Ova inicijativa je još jedan primer nasilja nad javnim prostorom našeg grada i istorijom naše zemlje. Ne postoji ni jedan istorijski, kulturni, ni nacionalni razlog podizanja ovakvog spomenika, osim raspirivanja podela u društvu i provociranja susednih naroda.