Predstavnice Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF i Natalija Stojmenović, odbornica ZLF u Skupštini grada Beograda u prethodnom sazivu, učestvovale u Proširenom kongresu Evropske zelene partije u Lionu.

Ovom prilikom je naša delegacija generalnoj sekretarki i članovima Izvršnog komiteta Evropske zelene partije i zelenim poslanicima i poslanicama Evropskog parlamenta, predstavila situaciju u Srbiji nakon izbora. Ovi poslanici će 8. februara biti u prilici da glasaju za rezoluciju EP o stanju u Srbiji nakon izbora.

Biljana i Natalija su se sastale sa nekoliko ministara zelenih partija u vladama zemalja članica Evropske unije, koji su učestvovali u radu Kongresa i upoznale ih sa zahtevima koalicije Srbija protiv nasilja za međunarodnom istragom koja bi detaljnije ispitala izbornu prevaru na decembarskim izborima. Svi sagovornici su poslali snažnu podršku Zeleno-levom frontu i građanima i građankama Srbije da istraju u borbi za evropsku demokratsku Srbiju. Posebno je podvučeno da se osim vaninstitucionalnih moraju koristiti i sva institucionalna sredstva borbe. Za evropske partnere je nedopustivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU nema osnovnih uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Na Kongresu Evropske zelene partije su izabrani nosioci liste evropskih zelenih pred izbore za Evropski parlament – Bas Ajekout iz holandske Zelene levice i Teri Rajntke iz nemačkog Saveza 90/Zeleni. Izglasan je i Zajednički manifesto za evropske izbore 2024. godine, u kojem se ističe da Evropska unija mora održati obećanje dato zemljama kandidatima za članstvo, što uključuje i Srbiju.

Pročitaj i ovo:

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.