Branko Tomić i Bata Radović, aktivisti koji su na Savskom nasipu sprečavali tešku mašineriju da ošteti nasip, pušteni su nakon što su prvobitno jutros uhapšeni. Umesto da policija spreči teške mašine da oštete nasip, oni hapse aktiviste koji im ukazuju na kršenje propisa i zakona.

Zeleno-levi front najoštrije osuđuje hapšenje aktivista koji čuvaju bezbednost naših sugrađana i sugrađanki koju gradonačelnik Šapić i SNS konstantno ugrožavaju. Naime, Savski nasip na Novom Beogradu je godinama na udaru nelegalne gradnje i bahate okupacije obale, pa građani konstantno strahuju od posledica koje mogu nastati prilikom većeg rasta vodostaja reke Save.

Povodom hapšenja aktivista koji su sprečavali ugrožavanje nasipa, reagovao je Radomir Lazović, šef poslaničkog kluba Zeleno-levi front, osudivši ovakvo ponašanje policije. “Branko Tomić i Bata Radović su branili zakon ove države i javni interes. Pokušali su da zajedno sa lokalnim aktivistima spreče da velike mašine koje su teške nekoliko desetina tona, pređu preko Savskog nasipa i time ga dodatno ugroze. Mi smo prvi za sklanjanje splavova sa obale Save, želimo da ona pripada svim građanima, ali to se mora uraditi po zakonu i po propisima”, kaže Radomir Lazović. “Neophodno je sačuvati nasip, ne dozvoliti njegovo ugrožavanje, jer je on na mnogo mesta već izbušen izgradnjom nelegalnih instalacija za te iste splavove koji se sada uklanjaju. Aktivisti sa Savskog nasipa zaslužuju pohvalu, a ne hapšenje i represiju policije. Zato sam otišao da im pružim podršku ispred policijske stanice”, dodao je Lazović.

Pravni tim Zeleno-levog fronta / Ne davimo Beograd će insistirati na tome da Branko Tomić i Bata Radović ne trpe nikakve posledice zbog ovakvog lošeg ponašanja policije. ZLF će nastaviti da se bori za vraćanje Savskog keja u prvobitno stanje i prestanak kopanja po nasipu.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.