Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba izjavila je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, najavljujući 18. protest “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, da roditelji i javnost i dalje dočekuju 1. septembar sa zebnjom.

„Deca treba da krenu kao da se ništa nije dogodilo, vlada potpuno ignoriše situaciju koju imamo, a to je da ne znamo zašto je prethodna školska godina završena ranije, kao i to na koji će način će biti obezbeđena sigurnost dece i nastavnika ako vidimo da se ubistva dešavaju ispred školskih dvorišta, kao što je bilo u Futogu. Ko će predavati kada vidimo da niko ne želi da postane nastavnik“, kazala je.

Jerinić je upitala i „gde su dodatni psiholozi i pedagozi koje smo svi zahtevali“.

„Svi zahtevi protesta, uključujući i ove koje se odnose na obrazovanje, od početka su usmereni na poštovanje zakona. Građani samo traže odgovornost i poštovanje postojećih zakona“, podsetila je.

Dodaje i da sve što danas treba da znamo o vladavini prava „jeste da oni koji hapse kriminalce se progone, a njihova bezbednost ugrožava i sklanjaju se“.

„Poput inspektora Milenkovića i Mitića, koji su otkrili aferu Jovanjica i koji dve godine trpe neverovatne pritiske, pretnje, njihova je bezbednost ugrožena, u parlamentu su danima bili napadani od strane ministra policije koji bi trebalo da ih zaštiti. Umesto toga, on je stao na stranu optuženih kriminalaca. Jedini motiv za takvo postupanje je zaštita onih koji čine deo tih kriminalnih organizacija a oni se nalaze u vrhu vlasti“, naglasila je Jerinić.

Jasno je, kaže, da smena Gašića i Vulina nije vezana isključivo za zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“, već da su razlozi „mnogo širi i veći“.

„Zbog toga ćemo pozvati građane i građanke da i 6. i 8. septembra, kada će biti održana sledeća ročišta u predmetu Jovanjica, svojim prisustvom podrže inspektore koji su na ovom predmeti radili. Iskoristila bih priliku da pozovem sve da se i u petak, 1. septembra pridruže protestu u Gornjem Milanovcu, gde je prošle nedelje povređen dečak, a na to nismo dobili adekvatnu reakciju“, izjavila je Jerinić.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.