Poslanica “Zeleno-levog fronta” Jelena Jerinić izjavila je danas da je vođenje stenografskih beleški u Skupštini Srbije uređeno Poslovnikom u kojem jasno piše da se u njih unosi tekst “u izrečenom obliku, bez ikakvog izostavljanja reči i izraza”.

Skupštinske služba obavestile su u utorak 27. juna novinare da više neće dobijati beleške istog dana, već će one biti objavljivane na sajtu tek sutradan.

“Uvođenje bilo kakve autorizacije steno beležaka protivna je ne samo poslovniku, u pravnom smislu, već predstavlja još jedno ponižavanje skupštinskih službi koje vredno i savesno obavljaju svoj posao”, ocenila je Jerenić u izjavi za agenciju Beta.

Narodna poslanica je dodala da je to još jedan izraz potrebe Srpske napredne stranke (SNS) da iskrivljuje stvarnost, kao što to rade, kako je navela, kroz svoje tabloide i medije sa nacionalnom frekvencijom.

Ona je kazala da se skupštinska diskusija snima, kao i da postoje video i audio snimci svake izrečene reči.

“Međutim, steno beleške često zabeleže i ono što se u prenosu ne čuje, kao što je dobacivanje poslanika, pa je verovatno namera da se i tome izbriše svaki trag”, ukazala je Jerinić.

Ona pretpostavlja da će, pored poslanika i poslanica, na to reagovati i stručne organizacije koje prate rad parlamenta.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.