Danas je održan kolegijum Narodne skupštine zbog predloga trećine opozicionih poslanika da se održi hitna sednica na kojoj se mora razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije, bezbednosna situacija u zemlji, smena Saveta REM-a i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Održavanje sednice je jedan od zahteva protesta, za koji nećemo smatrati da je ispunjen dok se sednica formalno ne zakaže.

Podsećamo da su građani na protestu “Srbija protiv nasilja” izneli zahteve za smenu svih članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV PINK i TV Hepi, zabranu emisija i programa koji promovišu nasilje, poput pojedinih rijaliti programa, kao i zabranu štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahteva se i hitna smena ministara policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, kao i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.

Pritisak građana naterao je vlast da Branko Ružić, ministar prosvete podnese ostavku, a zajedničkom akcijom svi opozicionih narodnih poslanika koji čine jednu trećinu u Narodnoj skupštini, zakonski je nateran Vladimir Orlić da zakaže sednicu sa dnevnim redom koji je predložila opozicija.

Pozivamo sve građane da se odazovu pozivu na protest “Srbija protiv nasilja” koji će danas početi u 18h ispred Narodne skupštine, a građani će se uputiti u blokadu Gazele zbog neispunjavanja zahteva.

Pročitaj i ovo:

Protest povodom najave rušenja Hotela Jugoslavija

Povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Beograda, Zeleno-levi front organizovaće protest u subotu, 27. aprila 2024. godine, sa početkom u 12h, ispred hotela Jugoslavija.

Robert Kozma za Vreme: Biram borbu!

Kriminalni režim odavno nema legitimitet. Jasno je da u Srbiji nema demokratije. Izlaskom na izbore ne daje mu se legitimitet, kao što se ni prihvatanjem mandata u Narodnoj skupštini ne priznaje da su izborni uslovi bili pošteni ili da nije bilo krađe.