Povodom brutalne zloupotrebe Skupštine, a na inicijativu Zeleno-levog poslaničkog kluba održan je sastanak opozicionih poslaničkih klubova. Sastanku su se odazvale sve opozicione grupe, a posle sastanka Radomir Lazović iz pokreta “Ne davimo Beograd” rekao je za portal N1 da je optimista i da se nada novom talasu saradnje opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini.

„Moramo da se izborimo sa apsolutnom zloupotrebom koju vrši Srpska napredna stranka. Drago mi je da su se sve poslaničke grupe odazvale na poziv za sastanak i složili smo se da rad parlamenta treba da izgleda mnogo drugačije“, izjavio je Lazović i najavio naredni sastanak na kome bi trebalo da se govori o konkretnim rešenjima i koracima.

„Mi se sa desničarskim partijama ne slažemo oko pravca u kom treba da ide Srbija, a i oštri smo kritičari jedni prema drugima, međutim, slažemo da Skupština mora raditi po zakonu, a ne u službi Aleksandra Vučića“, rekao je naš sagovornik.

Lazović kaže za portal N1 da će Ne davimo Beograd narednih dana ukazivati i na međunarodnom nivou na to kako funkcioniše Skupština. Planiran je sastanak sa potpredsednicom nemačkog parlamenta – Budnestaga Ajdan Ozoguz, zatim sa specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, kao i sa delegacijom francuskog Senata.

Lazović ističe da je zasedanje počelo 1. marta, a da ni jedna sednica nije održana do danas, što je „samo ilustracija zloupotrebe koju SNS sprovodi“.
„Kada njima odgovara onda se sednice sazivaju i u roku manjem od 24 sata, što je protivzakonito, a kada im ne odgovara, onda može i mesec dana da se ništa ne dešava. Nijedna sednica do sada nije održana u nekom redovonom stanju i važećim pravilima“, ukazao je Lazović.

SNS sprovodi apsolutnu kontrolu parlamenta tako da opozicija ne može na dnevni red da stavi nijedan predlog zakona, dok su sve inicijative blokirane a rad skupštinskih odbora je pod potpunom kontrolom, tako da se ne mogu organizovati javna slušanja ni o jednom pitanju koje ne odgovara vlastima.

„Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, pravo na repliku se ne dozvoljava, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države“, smatra Lazović.

On tvrdi da rad srpskog parlamenta nije posebno drugačiji od drugih oblasti koje zloupotrebljava Srpska napredna stranka bilo da se radi o o gušenju medijskih sloboda, nepoštovanje vladavine prava ili loših izbornih uslove.

„Ovo prepoznaju i Evropski parlament i Evropska komisija i Stejt department u svojim izveštajima. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji, što govore mnoge međunarodne organizacije“, zaključuje Lazović.

Pročitaj i ovo:

Larisa Iljin, kandidatkinja ZLF-a za predsednicu opštine Zemun ispred koalicije Biramo Zemun

Koalicija „Biramo Zemun“ saopštila je danas da za predsednicu te opštine na izborima 2. juna kandiduje doktorku biologije Larisu Ilijin, koja je članica Zeleno-levog fronta (ZLF). Larisa Ilijin je rođena 1971. godine, a osnovnu školu i gimnaziju je završila u Zemunu, nakon čega je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirala i doktorirala. Od 1996. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Veselinović: Zaštitićemo Savski kej i nasip od Šapićeve bahatosti

Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.