Povodom predloga advokata porodica stradalih rudara u rudniku Soko, da se formira skupštinski anketni odbor za utvrđivanje činjenica u vezi sa pogibijom osam rudara, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd podseća da je Narodnoj skupštini uputio ovaj predlog prvom prilikom, prvog dana kada smo stupili na dužnost narodnih poslanika u avgustu 2022. godine, a da do danas nije bilo odgovora.

“Podržavamo odlučnost i hrabrost porodica poginulih rudara da se utvrdi odgovornost za nesreću u rudniku “Soko” kako se ovakve nesreće nikada više ne bi ponovile. Tragedija ovih razmera zaslužuje da se utvrdi istina kako je do nje došlo i da se odgovorni za nesreću kazne, a zahtev za formiranje ovog anketnog odbora bila je i bukvalno prva stvar koju smo kao poslanici uradili” – izjavio je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd i objasnio da je uputio poziv advokatu porodica preminulih rudara da poseti Narodnu skupštinu kako bi zajedno još jednom uputili apel da se formira ovaj anketni odbor.

Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd podneo je prvog dana nakon što su poslanici stupili na funkciju, 1. avgusta 2022. godine, zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku “Soko”. Ovo je ujedno i prvi predlog podnet u toku novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.