Pokret Ne davimo Beograd pamti Dušana Jovanovića, dečaka koji je, pre 25 godina, na današnji dan u Beogradu, ubijen samo zato što je neko pomislio da ne pripada ovom gradu i samo zato što je bio Rom.

“Mi se danas, kao i svake godine, sećamo ovog tragičnog trenutka za Beograd, sećamo se da je prekinuta jedna mladost i podsećamo da ovakve stvari više nikada ne smeju da se događaju”, izjavio je šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Moramo, Dobrica Veselinović i dodao da Beograd mora biti otvoren i solidaran grad, mora poštovati sve bez obzira na njihovu religijsku, rasnu ili seksualnu orijentaciju.

Ovaj grad i ovo društvo nemaju budućnost ukoliko ne izgrade svoju kulturu sećanja i pamćenja naše zajedničke prošlosti.

“Mi ne pamtimo samo događaje na koje smo ponosni, već je tu bilo i dubokih posrnuća, koja ponekad učine da zanemimo, a onda nas teraju da o njima jako glasno govorimo. Ubistvo Dušana Jovanovića predstavlja jedno od najdubljih padova u novijoj istoriji ovog grada. Mi ovog ubistva moramo da nastavimo da se sećamo, moramo da nastavimo da ga osuđujemo i da govorimo o tome kako je uopšte do njega došlo”, rekla je gradska odbornica Jelena Vasiljević i dodala kako je zajednička odgovornost da se to više nikada ne ponovi.

Pokret Ne davimo Beograd poručuje da naš grad, Beograd mora postati dobar grad za sve! U Beogradu nema mesta mržnji i nasilju.

Video emitovan na fejsbuk stranici Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.