Izražavamo podršku i solidarnost Katarini Šolaji koja je svoja iskustva seksualnog zlostavljanja podelila sa javnošću. Uvek iznova, takav hrabar istup, pobuđuje našu solidarnost i iskreno poštovanje.

Pokret Ne Davimo Beograd veruje ženama i zahteva da tužilaštvo procesuira sve slučajeve seksualnog nasilja, kao i da regulatorna tela kazne krajnje neprimereno i senzacionalističko izveštavanje pojedinih medija o ovoj osetjlivoj temi.

Naše društvo ignoriše problem seksualnog nasilja prema ženama i devojčicama, a nasilnici najčešće ostaju nekažnjeni. Često uz iznudu i pretnje uspevaju da dobiju podršku dela javnosti, u zavisnosti od finansijske moći i političkog uticaja koji imaju. To možemo da vidimo i u slučajevima koje su pokrenule hrabre Danijela Štajnfeld, Milena Radulović, Iva Ilinčić i mnoge druge. Seksualno nasillje je sistemski problem i možemo ga rešiti samo odlučnim odgovorom u vidu kažnjavanju počinilaca i sveobuhvatnom zaštitom žena i zato se pokret Ne davimo Beograd zalaže za uspostavljanje specijalističke usluge Centra za podršku žrtvama seksualnog nasilja.

Opširnije o ovom slučaju možete pročitati ovde.

Istupanje Katarine i ostalih hrabrih žena je ohrabrenje žrtvama da progovore, ali i opomena javnosti da ne smemo biti ravnodušni, jer je izostanak razumevanje za žrtve seksualnog nasilja u današnje vreme znak nedopustivog neznanja i neosetljivosti. Hvala Katarini na poverenju, hvala svakoj devojci i ženi koja probija zid čutanja u zoni nasilja.

Pročitaj i ovo:

Koalicija “Biramo Beograd” potpisala sporazum

Predstavnici koalicije "Biramo Beograd", koju čini šest dosadašnjih članica "Srbija protiv nasilja" obratili su se javnosti nakon odluke da zajednički nastupe na predstojećim izborima. Ozvaničili su da su potpisali koaliciju o zajedničkom nastupu na izborima i izjavili da danas kreću u skupljanje potpisa.

Biramo Zrenjanin!

Predstavnici sedam opozicionih političkih stranaka potpisali su sporazum o formiranju koalicije "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin".

Formirana koalicija Biramo borbu, biramo Užice!

Političke stranke Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije danas su u Užicu potpisale sporazum o obrazovanju koalicije BIRAMO BORBU, BIRAMO UŽICE radi podnošenja liste za učešće na lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Užica koji će se održati 02. juna 2024. godine.