Koalicija MORAMO je danas podržala protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i njihove zahteve za poboljšanje prosvetnog sistema kroz smanjenje broja učenika u razredu, uvođenje pravednijih platnih razreda, ulaganje u kvalitetno obrazovanje i donošenje zakona po  meri dece, nastavnika i roditelja.

“Zalažemo se za veća budžetska ulaganja u prosvetu kako bi se obezbedio bolji materijlni položaj nastavnika i zaposlenih u obrazovanju, ali i omogućili veći resursi za same škole, kako bismo obezbedili kvalitetno obrazovanje za sve đake” – poručio je Robert Kozma kandidat za narodnog poslanika koalicije MORAMO.

“Danas podržavamo protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Solidarno sa njima stojimo u borbi za bolje uslove na radu. Oni najbolje znaju kako mogu da reše probleme sa kojima se svakodnevno suočevaju, i oni moraju da budu uključeni u reforme našeg obrazovnog sistema.” – poručio je Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije MORAMO i dodao da je dobar grad onaj grad u kome imamo dobro i kvalitetno obrazovanje za sve.

“Podržavamo protest zbog toga što smatramo da se glas onih koji su uključeni u procese obrazovanje vrati u formulisanje politika. Ono što se danas dešava na terenu jeste da su prosvetni radnici potpuno obespravljeni i ne učestvuju u donošenju odluka. Time se zapravo gube ključni resursi, a to su znanja i kompetencije onih aktera koji su zapravo najadekvatniji da odlučuju o sistemu obrazovanja.” – izjavila je Irena Fiket.

Pročitaj i ovo:

Radomir Lazović za Radar: Beograd je spreman za promene!

Autoritarna vlast mora da se razvlašćuje, prvo u mesnoj zajednici, pa u opštini, pa u gradovima. Pošto promene ne mogu da se dese odjednom, hajde da iskoristimo prvi sledeći put kada je pomak ostvariv. Borba mora da se vodi na terenu, gde se štetne posledice politike vlasti najbolje vide, ali i u institucijama.