Kontrola izbora igraće jednu od ključnih uloga u ovom izbornom ciklusu, a Ne davimo Beograd je otpočeo obuke kontrolora još na leto prošle godine. Pokret će obučenim kontrolorima pokriti sva izborna mesta u Beogradu, a u okviru koalicije MORAMO i veliki broj i u Srbiji. Zato smo pokrenuli i nove termine za obuku koji će se dešavati i online i uživo.

“Cilj nam je da odbranimo svaki glas, na svakom biračkom mestu u Beogradu, i sa svim ovim ljudima koji čine jedan mali deo, veliki deo slagalice demokratije učinimo da Beograd postane dobar, solidaran, održiv i zeleni grad.” – poručio je Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika Ne davimo Beograd i zeleno-leve koalicije MORAMO.

U ovom trenutku, Ne davimo Beograd okupio je više od 2000 kontrolora za Beograd i veliki broj za Srbiju koji će kroz organizaciju koalicije MORAMO učestvovati u kontroli izbora. Uveli smo i dodatne treninge kako bi naši kontrolori bili spremni na sve moguće manipulacije i neregularnosti od strane autoritarnog i kriminalnog režima. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane da uzmu učešća u kontroli izbora i pomognu povratku demokratije u Srbiji. Neophodno je da svi damo doprinos kako bismo bili spremni da pokrijemo svako biračko mesto i sačuvamo svaki glas.

“Pozivamo građane da se prijave borbi opozicije protiv autoritarnog režima. Procedura prijave je veoma jednostavna. Sve što je potrebno da uradite je da posetite sajt pokreta ne davimo Beograd, popunite formular, nakon čega u roku od jednog dana naši aktivisti će vas kontaktirati i dobićete više ponuđenih termina od kojih možete izabrati u skladu sa svojim slobodnim vremenom. Bitno je da istaknemo da mi imamo hibridni način obuka koji se održavaju i online i uživo. Tako da je sam proces obuka pristupačan za sve građane. Javite se zato što moramo odbraniti naše pravo da slobodno biramo”. – izjavio je Stefan Tasić, koordinator tima za kontrolu izbora Ne davimo Beograd.

Pročitaj i ovo:

Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin: Izborima ćemo upoznati sugrađane da postoji alternativa

Senka Jankov iz koalicije Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin rekla je gostujući u Marker razgovoru da razlog zašto opozicija u Zrenjaninu ide u dve kolone na izbore koji se održavaju 2. juna jeste, jer je, kako kaže, došlo do razilaženja u načinu na koji će prići građanima, međutim dodaje da i dalje postoji želja za saradnjom. Kaže i da se nada da će u 20 dana koliko je ostalo do izbora uspeti da upoznaju sugrađane sa tim da, kako kaže, postoji alternativa.