Povodom obeležavanja Svetskog dana vode 22. marta, Zeleno-levi front Palilula je danas na Ada Huji održao komšijski razgovor sa građanima opštine Palilula o višedecenijskom problemu zagađenja Ada Huje. Zeleno-levi front ističe da je neophodno da ovo javno dobro, oaza na obali Dunava, bude dostupnije ne samo za građane Palilule, već celog Beograda.

Luka Petrović, kopredsednik opštinskog odbora ZLF Palilula, istakao je da Ada Huja može mnogo bolje da se iskoristi u interesu građana. Ovo je jedna od mnogobrojnih lokacija gde se kanalizacija direktno izliva u naše reke. Rukavac Ada Huje je deponija otpadnih voda iz kanalizacije domaćinstava, industrijskih postrojenja, izliva Mirijevskog potoka i nepropisno odloženog smeća.

Luka Petrović je naglasio da nije dovoljno samo kritikovati i da zbog toga Zeleno-levi front već duže vreme predlaže konkretna rešenja za opasnog izlivanja otpadnih voda u reke Beograda. Neophodna je primena savremenih ekoloških standarda i tehnologija poput sistema malih kolektora koji koriste prirodni pad terena umesto mreže pumpi za transport otpadnih voda, kako je to predviđeno izgradnjom fabrike u Velikom Selu.

Aleksa Brajović, stanovnik Palilule, pričao je o tome da su svi sportski i dečiji tereni, koji su izgrađeni pre više od deset godina, sada zapušteni i zaboravljeni. Gradske i opštinske vlasti ne brinu o uređenju i unapređenju ovog prostora, koji zaslužuje da se tretira kao park.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.