Danas je u Osnovnom sudu u Šapcu saslušan Dobrica Veselinović povodom prijave za nadoknadu štete, koju je protiv njega podneo načelnik odeljenja Šabačke policije, Miodrag Andrić. Ovo je drugi proces koji se vodi protiv Dobrice Veselinovića zbog snimanja nasilja na mostu preko Save u Šapcu.

Veselinović je tužen zato što je snimao ovog policijskog starešinu dok je izdavao naređenje da se policija povuče i omogući batinašima da sa motkama i bagerom napadnu okupljene građane na blokadi mosta na Savi 27. novembra 2021. godine, tokom protesta protiv “Rio Tinta” i izmena zakona o referendumu.

“Novembra 2021. godine na mostu preko Save u Šapcu smo stajali mirno sa okupljenim građanima, digli glas protiv nasilja, fantomki i batinaša, i branili svoje dostojanstvo. Nasuprot nas SNS je poslao batinaše, bager i povukao policiju. Da je situacija nadrealna govori to da umesto da su batinaši sa mosta hitno procesuirani i privedeni pravdi, na sudu smo mi zato što smo snimili taj događaj i rekli ne nasilju”, izjavio je Dobrica Veselinović ispred Osnovnog suda u Šapcu. “Ovakve tužbe i procesi nas neće zaplašiti i nećemo odustati od borbe za dobar grad i dobru Srbiju. Nikada se nismo plašili ni SNS-a, ni korporacija, ni policije i uveren sam da ćemo u ovom slučaju pobediti, jer su istina i pravda na našoj strani”, dodao je Veselinović.

U tužbi se navodi da je načelnik šabačke policije, Miodrag Andrić pretrpeo nematerijalnu štetu u vidu povrede časti i ugleda zbog izjava koje mu je Dobrica Veselinović uputio dok je Andrić naređivao postupanje, odnosno povlačenje policije sa Šabačkog mosta. Ova naredba omogućila je batinašima naoružanim motkama da mogu nesmetano da nasrnu na okupljene građane.

Podsećamo da je 27. novembra 2021. godine, prilikom blokade mosta na Savi u Šapcu, u okviru serije protesta i blokada protiv “Rio Tinta”, policijski službenici su povukli brojne policijske snage koje su bile prisutne na mostu kako bi se omogućilo da batinaši Srpske napredne stranke napadnu okupljene građane motkama i čekićima i da uz pomoć bagera omoguće da konvoj autobusa pristalica Srpske napredne stranke stigne na stranački skup u Beogradskoj “Areni”.

Pokret Ne davimo Beograd, kao i lično Dobrica Veselinović, nalaze se na meti režima već godinama, a u toku predizborne kampanje, pored ovog, započeti su i procesi koje je pokrenula kompanija bliska vlasti, Milenijum tim. Naime, kompanija koja gradi Beograd na vodi pokušava da tužbama, u kojima traži astronomske sume od Veselinovića i od organizacije Ne davimo Beograd, izvrši pritisak i sabotira naš rad.

Na linku se nalazi snimak događaja:

Pročitaj i ovo:

Protest povodom najave rušenja Hotela Jugoslavija

Povodom najave rušenja hotela Jugoslavija i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, koji je u suprotnosti sa potrebama građana i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa ovog dela Beograda, Zeleno-levi front organizovaće protest u subotu, 27. aprila 2024. godine, sa početkom u 12h, ispred hotela Jugoslavija.

Robert Kozma za Vreme: Biram borbu!

Kriminalni režim odavno nema legitimitet. Jasno je da u Srbiji nema demokratije. Izlaskom na izbore ne daje mu se legitimitet, kao što se ni prihvatanjem mandata u Narodnoj skupštini ne priznaje da su izborni uslovi bili pošteni ili da nije bilo krađe.