Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd podneo je prvog dana skupštinskog zasedanja zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku “Soko” 1. aprila ove godine. Ovo je ujedno i prvi predlog u radu novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Zahtev za formiranje Anketnog odbora podnesen je kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku „Soko” 1. aprila 2022. godine, a ključna pitanja na koja smo tražili odgovore su:
Šta su nadležni organi preduzeli na utvrđivanju svih oblika pravne odgovornosti u vezi sa nesrećom u rudniku „Soko” 1. aprila 2022. godine, kao i događanjima u tom rudniku koja su prethodili nesreći?
Da li je u periodu od dve nedelje pre nesreće, kao i nakon nesreće, vršena kontrola ispravnosti sistema za detekciju metana i drugih opasnih gasova i da li o tome postoje dokazi koji su bili na raspolaganju nadležnim organima prilikom utvrđivanja odgovornosti za nesreću? Da li su u vezi sa tim preduzete mere za utvrđivanje odgovornosti rukovodstva rudnika ili organa koji su bili dužni da vrše nadzor nad njegovim aktivnostima?
Na koji način su nakon nesreće postupili rudarska inspekcija i druge organizacione jedinice Ministarstva rudarstva i energetike?
Kada je rudarska inspekcija Ministarstva rudarstva i energetike poslednji put vršila redovni, a kada vanredni inspekcijski nadzor u rudniku „Soko”? Koji su bili nalazi tih nadzora?
Kada je inspekcija rada poslednji put vršila redovni, a kada vanredni inspekcijski nadzor u rudniku „Soko”, i to posebno u vezi sa poštovanjem propisa o bezbednosti i zdravlju na radu? Koji su bili nalazi tih nadzora?
Na koji način je u ovom predmetu postupalo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu?
Na koji način je u ovom predmetu postupalo Više javno tužilaštvo u Nišu i da li je i na koji način postupalo Republičko javno tužilaštvo?
Zbog čega porodicama poginulih rudara nije bio obezbeđen uvid u spise predmeta od strane postupajućeg tužilaštva?
“Tužilaštvo je nakon četiri meseca od ove strašne tragedije i nesreće reklo da nema osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti. Nama se čini da je to malo verovatno. Ali isto tako sumnju uliva i to što porodicama preminulih rudara nije dopušten uvid u spise.” – izjavila je Biljana Đorđević, narodna poslanica Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd.

Podsećamo da Anketni odbor ima pravo da od državnih organa traži podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za izvršenje zadataka i dužnosti utvrđenih ovom odlukom.

Pročitaj i ovo:

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.

Veselinović za N1: Parlamentarna većina uplašena, SNS izvlači tešku mašineriju

Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.