Odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je potvrđeno da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat, veliki je uspeh ako znamo da je većina naših institucija pod potpunom kontrolom stranke na vlasti. Nadamo se da će ona poslužiti kao prvi korak ka rešavanju i drugih plagijata kao što su oni Nebojše Stefanovića, Jorgovanke Tabaković, Aleksandra Šapića i drugih ljudi na pozicijama moći koji su u ovim teškim trenucima za naše društvo pomislili da mogu da rade šta hoće.

Iako smatramo da je pitanje plagiranja doktorata izuzetno važno, radi se samo o jednoj od afera u koju je on umešan. Neke od afera Siniše Malog uključuju kupovinu 24 apartmana u Bugarskoj, otimanje 10 hektara državne zemlje nadomak Vršca za koje je i pravosnažno osuđen, nameštanje privatizacije proizvođača vagona “Bratstvo” svom ocu, zatim pranje pola miliona evra, kupovina luksuznih automobila preko ofšor firmi i izbegavanje plaćanja poreza, neprijavljivanje imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, porodično nasilje, nameštanje tendera za novogodišnju rasvetu, ali i organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo upoznati su sa umešanošću ministra finansija u većinu ovih sumnjivih poslova, ali do danas, uprkos obećanju predsednika Vučića, Siniša mali ne samo da nije snosio posledice svojih dela, već je sa mesta gradonačelnika unapređen u ministra. Umesto da se ovim pitanjima bave pravosudni organi, zahvalnost za istraživanje i objavljivanje podataka o aferama Siniše Malog dugujemo istraživačkim novinarima KRIK-a i drugih redakcija, a preporučujemo i tekst Saše Dragojla „Siniša Mali vaistinu doktor“.

Inicijativa Ne davimo Beograd zato poziva građane i na protest „1 od 5 miliona“ u subotu 23. novembra na platou ispred Filozofskog fakulteta, koji je posvećen plagiranju doktorata, ali i na nastavak borbe. U ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred Ministarstva finansija organizujemo protest “Crveni karton za Sinišu Malog” na kome zahtevamo njegovu hitnu smenu, kako ne bi dozvolili da Siniša Mali ponovo izbegne odgovornost i da ovu temu zatrpaju i zataškaju kao što to pokušavaju sa “Krušikom” i drugim korupcionaškim aferama u kojima učestvuju najviši državni funkcioneri.

Pomozite nam da proširimo vest, pozovite prijatelje preko Fejsbuk događaja: https://www.facebook.com/events/2520774124819730