Inicijativa Ne davimo Beograd i ove jeseni sprovodi akciju sadnje “Za naš zeleni grad” sa građanima i građankama. Na 70 adresa širom grada, zasadićemo 80 sadnica voća. Ovog vikenda akcija je sprovođena na Novom Beogradu, Čukarici, Banjici, Starom gradu, Vračaru, u Rakovici, Zemunu i Surčinu, a sledećeg se nastavlja na Zvezdari i Voždovcu. Ovo je jedna u nizu sličnih akcija u kojima smo do sada posadili više stotina stabala u Beogradu.

Naš grad, kao i priroda u njemu, postao je žrtva politike ličnog interesa i profita, mesto zagađenog vazduha, mesto na kome se učestalim sečama drveća ugrožava pravo građana da žive u zdravoj sredini i narušava izgled prirodnih dobara i zelenih površina.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Beogradu je iz godine u godinu III kategorije, što znači prekomerno zagađen, zbog prekoračenih vrednosti čestica PM 10 i PM 2.5. Beograd, kao i drugi gradovi Srbije, nalazio se mnogo puta na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

“Za svaku akciju sadnje koju sprovodimo vlada veliko interesovanje građana i građanki, što nam uliva veliko zadovoljstvo i odlučnost da se borimo da Beograd postane dobro i zdravo mesto za život”, poručuje Jasmina Šuša, organizatorka akcije i koordinatorka Grupe za zaštitu životne sredine inicijative Ne davimo Beograd.

Pridružite nam se da se zajedno izborimo da oslobodimo Beograd od naprednjačkog režima i od njega napravimo dobar grad za sve: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".