Најављени су нови протести грађана са циљем очувања природе у Кошутњаку. Бахатом сечом градска и републичка власт наставља да уништава највреднија природна добра која припадају свим грађанима и грађанкама Београда и Србије.

Посечени КошутњакУништавање Кошутњака

Кошутњак је већ неколико година место где се, свако мало, уништава природа сечом дрвећа ради најављене градње низа објеката, чији су инвеститори Завод за спорт и медицину РС и Министарство омладине и спорта РС. Планом генералне регулације Кошутњака, који је усвојен 2014. године, предвиђено је да се комплекс Завода за спорт преуреди са циљем да постане зона врхунског спорта. Сам Завод за спорт и медицину спорта РС је новим Законом о спорту добио статус Националног тренинг центра.

Мултимилионски пројекат обухвата изградњу двеју стена, мултифункционалну дворану од 10.000 квадрата, паркинг од 140 места, обнову и доградњу управне зграде и проширење хотела “Трим”, затворени олимпијски базен од око 5.500 квадрата и атлетски стадион са шест стаза. Осим тога, у плану је и изградња неколико тениских терена, бициклистичких стаза, игралишта за децу, али и дечје установе и стамбених објеката.

Носилац израде урбанистичког пројекта је ”Отворени атеље града – АРХИТЕКТОН” из Београда, компанија у приватном власништву градског урбанисте Марка Стојчића која се бави пројектовањем дечијих игралишта и опреме за дечја игралишта.

Иако је Стојчић истакао да ће Завод за спорт и медицину спорта РС, као и Кошутњак, бити пејзажно преуређен и добити ново лице, не мењајући здрави и природни изглед, на Кошутњаку је претходних дана посечен велики број борова, а најављује се и сеча других врста које се налазе у тзв. Зони Б или Зони врхунског спорта, омеђеној улицама Благоја Паровића, Кнеза Вишеслава, делом Зимоњићеве и границе ДУП Голф.

На основу студије Шумарског факултета, зеленило у Зони Б је подручје са врло квалитетном вегетацијом, која је плански сађена. Заступљене су претежно аутохтоне врсте што је, за разлику од шуме сађене на већим растојањима, условило формирање широких круна. Мање заступљене алохтоне врсте су стручно одабране, што је резултирало одличним квалитетом дрвећа. Око целог комплекса се налази жива ограда доброг квалитета – храст, сребрнолисна липа, јавор, бреза и др.

У добро познатом маниру актуелних властодржаца Горан Бојовић, директора Завода за спорт и медицину спорта РС најављује: “У овом делу града, који је оаза Београда, следи додатно преуређење које ће поред грађанства, привући и стране спортисте, а наше задржати у земљи како би своје припреме и тренажне процесе спроводили код нас”.

Зарад ове баснословне инвестиције, а само дворана кошта 12 милиона евра, нестаће велики део Кошутњака. Извођач радова на дворани је “W.D. Concord West”, док стене подиже бугарска фирма “Валтопија”. Свакога дана су тамо, а грађани се на разне начине свакога дана противе овом страшном подухвату који уништава плућа града. На претходном протесту блокирана је механизација упадом на градилиште, а нови протести најављени су за четвртак 27. и суботу 29. јун. Позовите пријатеље и подржите протест: https://www.facebook.com/events/468024737372774

Група за заштиту животне средине иницијативе Не давимо Београд.

Фото: Не давимо Београд