Иницијатива Не давимо Београд сматра да са представницима власти можемо разговарати једино о начину усвајања препорука које би обезбедиле минумум демократских процеса од стране надлежних органа. Како је очигледно да не постоји политичка воља режима да ове препоруке усвоји, опозиција треба одлучно да крене у припрему наредних корака.

Након одржаног још једног састанка власти и опозиције на Факултету политичких наука, потпуно је јасно да овај формат дијалога нема озбиљни потенцијал да грађанима Србије донесе унапређење изборних услова. Представници власти искористили су ове разговоре да још једном изиграју јавност стварајући лажни утисак да им је стало до дијалога.
Иницијатива Не давимо Београд позива на одговорност све учеснике разговора, као и организаторе, зато што су дозволили да овај процес скрене у политичко надигравање, неозбиљност, препуцавање и циркус.

Сви опозициони актери, велики број парламантарних и ванпарламентарних опозиционих савеза, странака и покрета, потписали су још у децембру прошле године заједничку декларацију којом су утврдили да нема услова за слободне и фер изборе. Након тога, експерти окупљени око организатора протеста 1 од 5 милиона изнели су новом документу исти закључак и препоруке за унапређење изборних услова, као и организације цивилног друштва.

Уколико на самом почетку ових разговора није било јасно да опозиција нема саговорника о изборним условима и да је делегација власти више провокација, него делегација, реакције које су уследиле, од стране највиших државних функционера, омаловажавање, увреде, непристајање на чињеницу да постоје изборне неправилности и цео један одијум који је власт показала према аргументима и учесницима разговора, показује да нема политичке воље да се направи било какав кључни уступак који би водио ка регуларности и слободном изјашњавању воље бирача.

Организатори су, инсистирањем на правилима, која очито нису јасна свим учесницима дијалога, створили утисак тајног договарања политичке елите која жели да искључи грађане из своје поделе плена. Очигледно је да учесници, представници власти, нису дошли ни да траже решење, већ да учешћем у овим преговорима покажу како ипак могу да разговарају, интерпретирајући га у медијима како њима одговара.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да са представницима власти можемо разговарати једино о начину усвајања препорука које би обезбедиле минумум демократских процеса од стране надлежних органа. Како је очигледно да не постоји политичка воља режима да ове препоруке усвоји, опозиција треба одлучно да крене у припрему следећих корака који ће обезбедити борбу свим дозвољеним средствима за уклањење корумпиране политичке елите која ради против интереса грађана.