На данас одржаној јавној расправи и презентацији Студије о процени утицаја на животну средину пројекта изградње гондоле од Калемегдана до Ушћа, показало се да власти свим снагама желе да обесмисле учешће грађана и грађанки. јер знају да је штетност овог пројекта по јавни интерес огромна и очигледна.

Иако за ову тему постоји велико интересовање јавности, расправа је заказана у радно време, а онда и премештена у мању салу иако је било јасно да је већ пола сата пре заказаног времена број окупљених људи превазишао њене капацитете. Додатно, добар број места за седење су попунили градским службеницима, који су глумили заинтересовану јавност. Све је учињено како би расправа о овако битном и штетном пројекту прошла без много буке.

У току паузе која је настала јер је и опрема на којој је вршена презентација заказала, активисти Не давимо Београд развили су транспарент ПОСЛЕ ВАС ЋЕ ОСТАТИ САМО РУШЕВИНЕ И ПЕПЕО захтевајући да се расправа не наставља док се не омогуће адекватни услови и она премести у велику салу. У току ове паузе, функционер градске управе насрнуо је на активисту Не давимо Београд прво покушавши да поцепа транспарент, а затим и да му отме телефон.

Снимак напада:

Aktivista Ne davimo Beograd upravo je napadnut od strane funkcionera gradske uprave koji je nasrnuo na njega i pokušao da mu otme telefon. Javnu raspravu o gondoli onemogućava ekipa botova, najverovatnije zaposlenih u gradskim ustanovama.

Posted by Ne davimo Beograd on Уторак, 11. јун 2019.

Расправа је настављена у великој сали, на инсистирање окупљених грађана/ки иако је чак и она била мала да прими све заинтересоване. Низала су се питања и примедбе на које приређивачи студије нису имали одговоре или су одговори били у супротности са законима и процедурама, па је тако врло брзо постало јасно да је студија начин да се само формално оправда овај штетан пројекат и да анализе о његовом утицају на животну средину и културно-историјско наслеђе нису ни рађене.

Један од упечатљивих тренутака десио се након што је приређивач студије, на питање да ли зна колико је велики археолошки значај овог дела Београдске тврђаве изјавио да се ту вероватно не налази ништа вредно, што је изазвало смех и неверицу учесника и додатно нагласило чињеницу да је студија потпуно произвољна неприхватљива.

Грађани су замерали и то да је градња почела и пре израде ове стратегије, а да је штета у виду сече огромног броја стабала већ учињена. Иницијатива Не давимо Београд подсетила је и на иницијативу Уставном суду коју смо поднели због израде плана детаљне регулације за пројекат изградње гондоле који игнорише чињеницу да је вишим плановима у Београду забрањена изградња сличних објеката.

Изградње гондоле Калемегдан – Ушће још један је у низу напада градске власти на заштићена природна и културна добра Београда, а њено извођење значи даљу и неповратну девастацију животне средине, београдског приобаља, заштићених визура, зеленила парка “Ушће” и највреднијег споменика културе – Београдске тврђаве.

Борба нам тек предстоји!

*слика: Тамара Танчић/Истиномер