Danas smo Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove predali 1.601 primedbu na planove za nadziđivanje skloništa u Borči i Čukarici. U Borči se planira gradnja i uništavanje zelenih površina na čak četiri mesta, dok je na Čukarici ugrožena poslednja zelena površina u ovom naselju.

Primedbe su podnete na planove za nadogradnju skloništa u Borči 3, u bloku između ulica Ratnih vojnih invalida, Bele Bartoka i Julije Delere gde se planira izgradnja tri stambene višespratnice ukupne nove kvadrature oko 6000 kvadrata i jednog komercijalnog objekta od 500 kvadratnih metara.
“Mi se žalimo zato što je planirano da se na skloništima izgradne grade koje će izazvati nedostatak parking mesta, smanjiće zelene površine, neće biti mesta u vrtićima, neće biti mesta u školama. Mi već imamo ozbiljan problem divlje gradnje u Borči, a ove zgrade bi dodatno pogoršale ono što imamo. Umesto toga, želimo sadržaje za građane, park, biciklističke staze…” izjavio je prilikom predaje Zoran Bukvić ispred lokalne grupe koja je u Borči prikupila potpise na primedbe ovim planovima.

Pogledajte kako je prošlo prikupljanje potpisa u Borči na ovom linku.

Na Čukarici, u bloku između ulica Ratka Mitrovića, Jablaničke i Šavničke ulice planira se nadogradnja jednog skloništa i izgradnja novog stambenog objekta od ukupno oko 4000 kvadrata sa 44 stambene jedinice i 49 parking mesta.
“Raduje nas veliki broj potpisa građana koji smo sakupili jer ljudi nisu bili ni obavešteni, ni svesni šta se sprema, tako da su u razgovoru sa nama prvi put čuli da su ovi prostori ugroženi. Upozorili smo ljude šta se sprema. Lokalno stanovništvo nema ništa protiv da se prostor uredi, ali kao par. Protivimo se tome da u urbanističkom haosu koji već postoji u ovom delu grada, dobijamo nove zgrade sa identičnim problemima, nedostatak parkinga, vrtića, infrastrukture… a uz to gubite jedinu zelenu površinu. Jedino mesto gde se deca igraju. Ne možemo sve podrediti profitu i prodaji stanova.” – poručila je Ljubinka Drobnjak Pejčić iz inicijative Ne davimo Beograd.

Pogledajte kako je prošlo prikupljanje potpisa na Čukarici na ovom linku.

Zahtevamo od JP “Skloništa Srbije” i gradske vlasti da odustanu od planova kojim se drastično ugrožava količina zelenih površina i kvalitet života građana, i pronađu druge modele koji su skladu sa potrebama ljudi, a ne profita investitora.

Pročitaj i ovo: