Pokret Ne davimo Beograd poržava stanare bloka 8 na Novom Beogradu koji su nezadoboljni najavljenom izgradnjom stambeno-poslovne zgrade na mestu sadašnjeg poslovnog objekta poznatog kao TC „Centrotekstil“.

Stanari novobeogradskog bloka 8 ušli su u 2022. godinu odlučni da nastave sa borbom protiv planirane izgradnje višespratnice u njihovom bloku. Prva konkretna akcija je novi sastanak u subotu, 15. januara u 11 časova na dečijem igralištu ispred zgrade “Kineski zid” na kojem žele da upoznaju širu javnost sa problemima sa kojima su suočeni.

Pokret Ne davimo Beograd od prvog sastanka komšija koji se desio prošle godine pruža punu podršku stanarima ovog bloka u borbi protiv naleta investitorskog urbanizma. Potpuno smo svesni da bi se novom gradnjom trajno umanjio kvalitet stanovanja, značajno smanjila slobodna zelena površina, zaklonio vidik, uvećali saobraćajni problemi ali i ugrozila stabilnost zgrada zbog kopanja temelja u neposrednoj blizini.

Pošto se ovakvo nasilje ne sme dozvoliti, pozivamo sve građane da iskažu solidarnost i da svojim prisustvom na sastanku u subotu zajedno osnažimo borbu za pristojan život, i građana bloka 8, ali i svih naših sugrađana koji se suočavaju sa sličnim problemima.

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).