Danas smo u saradnji sa više udruženja podneli stručnu primedbu povodom izrade plana detaljne regulacije Bloka 39, Gradska opština Novi Beograd, a koji je trenutno na ranom javnom uvidu.

Planska dokumenta na ranom javnom uvidu predlažu promenu namene Bloka 39 iz visokoškolske ustanove u kompleks posebne namene i izgradnju Administrativnog i operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova sa pratećim sadržajima, kao što su heliodrom/helipad i preko 4000 novih parking mesta. Planski i zakonski osnov ovakve odluke nije pružen, kao ni osnov za planiranu invazivnu izgradnju na ovoj lokaciji, a nizom propusta u planskoj dokumentaciji i proceduri javnog uvida direktno je onemogućeno učešće javnosti.

Stručnu primedbu podneli smo u saradnji sa: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Evropa Nostra, Grupa arhitekata, Ministarstvo prostora, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI, Ksenija Radovanović.

Celokupan tekst primedbe mozete preuzeti na OVOM LINKU i poslati do isteka današnjeg dana.

Pročitaj i ovo:

Društveni pokreti u regionu, nova nada za promene i saradnju

Zeleno leve organizacije Možemo i URA, ostvarile su značajne izborne uspehe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a inicijativa Ne davimo Beograd se svim sredstvima bori za javni interes i najavljuje veliki potencijal za početak smene vlasti u Srbiji, polazeći iz Beograda.