Danas smo u saradnji sa više udruženja podneli stručnu primedbu povodom izrade plana detaljne regulacije Bloka 39, Gradska opština Novi Beograd, a koji je trenutno na ranom javnom uvidu.

Planska dokumenta na ranom javnom uvidu predlažu promenu namene Bloka 39 iz visokoškolske ustanove u kompleks posebne namene i izgradnju Administrativnog i operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova sa pratećim sadržajima, kao što su heliodrom/helipad i preko 4000 novih parking mesta. Planski i zakonski osnov ovakve odluke nije pružen, kao ni osnov za planiranu invazivnu izgradnju na ovoj lokaciji, a nizom propusta u planskoj dokumentaciji i proceduri javnog uvida direktno je onemogućeno učešće javnosti.

Stručnu primedbu podneli smo u saradnji sa: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Evropa Nostra, Grupa arhitekata, Ministarstvo prostora, Organizacija za političku ekologiju Polekol, RERI, Ksenija Radovanović.

Celokupan tekst primedbe mozete preuzeti na OVOM LINKU i poslati do isteka današnjeg dana.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".