У петак 7. јуна почиње велика међународна конференција “Побуњени градови / Fearless cities”, посвећена локалним политичким покретима из Србије, региона и Европе. Иницијатива Не давимо Београд биће домаћин учесницима из преко 60 градова из којих долазе представници разних политичких покрета, иницијатива, органзација и група које се баве заштитом јавних добара, социјалном сигурношћу, приступачним становањем, доступношћу комуналних услуга, еколошком правдом, задругама, децентрализацијом управљања и солидарношћу.

pobunjeni gradovi

У оквиру главног програма конференције, у три фестивалска дана, представиће нам се покрети из Србије, региона и Европе.
*Цео програм конференције можете наћи на линку.

*Списак свих говорника са биографијама и фотографијама можете наћи на линку.

У петак ћемо на панелу “Један регион, иста борба” од 19:15 часова, у сали општине Стари Град, Македонска 42, разговарати о сличностима и разликама локалних борби у градовима као што су Београд, Загреб, Тирана, Сарајево, Приштина и Скопље, као и о томе да ли су нове политичке снаге весници и другачијих односа у региону.

Субота 8. јун је дан када ћемо имати прилике да из прве руке чујемо више о феномену муниципализма, који остварује значајне резултате на изборима за локалне парламенте од Барселоне и Мадрида, преко Напуља, Берлина до Загреба на панелу “Муниципализам (општинарство) нова снага Европе” који почиње у 17ч у Дорћол плацу, Добрачина 59б.

На посебном делу програма, у недељу 9. јуна од 16 часова, у културном центру Град, Браће Крсмановић 4, на панелу “Феминизација политике- равноправност је много више од квота” упознаћемо се са праксама грађанских покрета у Европи у постизању равноправност између жена и мушкараца, али и спровођења другачије политике која трансформише односе моћи у нашем друштву.

У оквиру завршног дела конференције, од 18х, такође у културном центру Град, биће речи о локалним борбама које су, широм Србије, мобилисале и инспирисале хиљаде грађана и грађанки да изађу на улице и да се супротставе одузимању градова из њихових руку. Разговараћемо са представницима чланица Грађанског фронта.

Конференција Побуњени градови доноси и веома богат пратећи програм за све учеснике, па су тако предвиђене бројне вођене туре и обиласци Калуђерице, новобеоградских блокова, Беграда на води, радничког музеја Трудбеник, тура у Музеју Југославије, као и бициклистичка тура Београдом за коју влада велико интересовање. Посетиоци се могу пријавити и за радионице посвећене безбедности на интернету, поштовању права ЛГБТИ особа, као и праву свих грађана на пијаћу воду. Више о томе у програму који вам шаљемо у прилогу.

У суботу 8. јуна, од 22х у Дорћол плацу, биће одржан и концерт на коме ће за посетиоце и заинтересоване грађане свирати Џипси Мафиа, бенд Црви и Скреч Мајстор Љубан. ФБ најава музичког програма на линку.

Видимо се!