Поводом 500 дана од почетка окупљања грађана који траже откривање пуне истине о страдању Бањалучанина Давида Драгичевића, иницијатива Не давимо Београд упутила је писмо подршке грађанима Бањалуке окупљеним око групе “Правда за Давида”:

 

Skup podrske Davidu i Dzenanu u Beogradu

Поштовани/е,

Поводом 500 дана од почетка ваше борбе за истину која је ођекнула читавим регионом из иницијативе Не давимо Београд желимо да вам поручимо да нисте сами, да ваша борба није узалудна и да се ваш крик за правдом далеко чује.

Ваша упорност, храброст и пожртвовање за нас су инспирација и мотив да истрајемо у сопственим тешким тренуцима. Ваша борба пример је свим грађанима и грађанкама, где год да аутократске власти на леђима обичних људи и науштрб јавног интереса намирују своју глад за моћи и профитом, очигледно не презајући ни од одузимања људских живота. То смо могли видети и у Сарајеву, где је убијен Џенан Мемић, али и у другим градовима.

У Србији, у Новом Саду, пре нешто више од годину дана, под мистериозним околностима, које по званичним полицијским извештајима застрашујуће подсећају на оне под којима је убијен Давид Драгичевић, страдао је двадесетосмогодишњи Милован Ивић за кога породица тврди да је жртва полицијског пребијања. Иако многе чињенице везане за овај случај показују да он није у потпуности расветљен, наша јавност није имала снаге и храбрости да се заташкавању овог злочина супротстави, уз изузетке малобројних новинара и медија, који су препознали озбиљност овог случаја и који о њему и даље извештавају.

Да није ваших, и напора група сличних вама које се боре против неправди у свом окружењу, могли бисмо поверовати да су наши људи, они обични грађани и грађанке који из дана у дан трпе бахатост, самовољу и криминал повезан са властима и моћницима, заувек осуђени на овај положај. Ипак, ваша борба улива нам наду да ће се злочинцима, ма колико високо у власти имали штићенике и налогодавце, стати на пут, и да ће нашим друштвима завладати закони, а нашим људским односима солидарност и љубав.

Породицама Давора Драгичевића, Џенана Мемића и Милована Ивића исказујемо најдубље поштовање и саосећање.

Правда за Давида! Правда за Џенана! Правда за Милована! Правда за сву нашу децу!