Данас је на платоу испред Скупштине града Београда отворена изложба “Жута патка у карикатурама Предрага Кораксића Коракса”.

Окупљени грађани су у разговору са аутором и члановима иницијативе Не давимо Београд истакли важност Кораксових карикатура у строго контролисаном медијском простору.

Када се Иницијатива Не давимо Београд заједно са 20.000 грађана успротивила системском насиљу и рушењу у Херцеговачкој улици, суочила се са стравичним оптужбама у режимским медијима. У тим тренуцима, као много пута у прошлости, Кораксове карикатуре разбијале су страх и демаскирале лажи, а својом луцидношћу проказивале покушаје власти да сакрије, релативизује или заташка своју одговорност за почињена дела.

Коракс на бритак и једноставан начин указује на стравичне последице владајуће политике по наше институције и друштво, а притом својим хумором отклања страх и нама грађанима и грађанкама даје снагу и инспирацију за борбу за праведно и солидарно друштво – за наш град.

“Коракс је добри дух овог града, а паткица је његов чувар, симбол отпора. Када имате градоначелника који се у радно време бави заклањањем патака трамвајима, затим поморским биткама за патке, а патка постане персона нон грата на Карневалу бродова, на потписивању уговора за Београд на води, такорећи свуда, онда једва чекате да тај луди Патковград нацрта Коракс. Када су некој власти главни државни непријатељи Коракс и патка, то више говори о држави коју је та дружина направила, него о Кораксу и паткама. Патка и Коракс су наравно најгори кад се удруже. Веома су незгодни и хоће да уједу. Тако да пазите када будете гледали ове карикатуре, посебно ако нисте љубитељ патака. Ако сте љубитељ, не брините ништа, вас неће!” – Драгољуб Дража Петровић, уредник дневног листа Данас о изложби.

Изложба траје до 25. фебруара.