Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.

Naime, ako ste se uputili ulicom Braće Jugovića iz pravca “Doma omladine” do “Doma vojske” morate preći četiri umesto dva pešačka prelaza. Dodatno ova promena nigde nije oglašena ili objašnjena tako da su građani masovno bili zatečeni.

Pogledajte VIDEO sa lica mesta.

Ovaj potez je samo nastavak otežavanja kretanja pešaka u Beogradu radi pogodovanja automobilskom saobraćaju, a jedan od sličnih primera smo videli tokom rekonstrukcije Trga Slavija, gde su pešački prelazi pomerani desetinama metara od tokova kretanja.

Ne davimo Beograd, umesto pogodovanja automobilskom saobraćaju, predlaže promenu saobraćajne paradigme i radikalnu reformu javnog prevoza, te velika ulaganja u održive modele urbanog kretanja, kao što su biciklizam i pešačenje. Saobraćajne gužve u našem gradu mogu se rešiti jedino ako ljudima ponudimo kvalitetan javni prevoz, biciklističku infrastrukturu i neometano kretanje pešaka, tako da smanjimo broj automobila na ulicama.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.