Иницијатива Не давимо Београд утврдила је повреде бирачких права грађана, вођење паралелне евиденције гласача на више бирачких места у току преподнева из готово свих општина које покривамо. У покушају спречавања ове праксе наши контролори и грађани који су на повреде указали су нападнути.

На бирачком месту број 66 на Звездари, МЗ Ново Миријево 2, око 11 часова дошло је до инцидента приликом ког је физички насрнуто на гласача који је указивао на вођење паралелног списка од стране чланова бирачког одбора. Гласач који је захтевао да се прекине са вођењем паралелног списка прво је тражио да се престане са тим, затим се обраћао председнику бирачког одбора, који такође није реаговао, па је захтевао да се на бирачко место позове полиција. На захтеве да се позове полиција председник бирачког одбора га је ухватио за руку и рекао “ја сам полиција”. На снимку који је направљен јасно се чује чланица бирачког одбора која је водила паралелну евиденцију како председнику бирачког одбора говори да јој је извесни “Влада тражио да то ради” што указује да председник бирачког одбора има сазнања о којој се особи ради и да се незаконито води додатна евиденција бирача.

Вођење паралелног списка указује да је дошло до повреда слободе избора. Паралелни спискови се праве као вид контроле лица од којих се очекује глас за одређену листу, како би се касније могли наградити, односно санкционисати они који су гласали, односно изостали са гласања. Самим прављењем паралелног списка чини се кривично дело из чл. 156. ст. 3. Кривичног законика за које је запрећена казна затвора до 5 година.