Danas smo polaganjem cveća na spomen ploču Draganu Maksimoviću, obeležili dvadesetu godišnjicu njegove smrti.

Glumac Dragan Maksimović preminuo je na današnji dan pre 20 godina nakon brutalnog prebijanja od strane grupe huligana, neonacista, navijača fudbalskog kluba Rad, samo zato što su, zbog njegove tamnije puti, pomislili da je romske nacionalnosti. Za Maksimovićevu smrt do danas niko nije odgovarao.

20 godina od smrti Dragana Maksimovića
Na ovaj skromni način želimo da obeležimo i od zaborava sačuvamo sećanje na ovaj tragični događaj. Još jednom želimo da pokažemo da je Beograd, grad koji kaže ne fašizmu, nasilju i zločincima. Naš Beograd je grad otvorenog srca za sve njegove ljude.

20 godina od smrti Dragana Maksimovića
Inicijativa Ne davimo Beograd je 2018. godine, na ovaj dan, uredila do tada zapušten prostor oko spomen ploče na Zelenom vencu sa namerom da nas ova tragedija podseća i uči da se nasilju, fašizmu i mržnji moramo uvek i iznova suprotstavljati.

Nismo zaboravili i nećemo oprostiti!

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...