У Београду је одржан протест “За град без фантома на власти” у организацији иницијативе Не давимо Београд. Непосредни повод била је годишњица фантомског рушења објеката у кварту Савамала, коју су у изборној ноћи 2016. године организовали највиши градски челници, а за које већ три године нико није одговарао, али и последице ове рушилачке политике насилника на власти које се и данас осећају.

 

Spomenici

Поред великог притиска јавности и грађана, до данас нису одговарали они који су то рушење наредили и извршили, иако је било јасних индиција, као и признање, да су у питању “комплетни идиоти из врха градске власти”. Уместо тога, видели смо како изгледа када се цео државни апарат упрегне у заташкавање и гушење сваке критике, видели смо претње, притиске, лажи и нападе на оне који су позивали на решавање овог случаја и поштовање закона.

Грађани су се окупили у Херцеговачкој улици, испред Геозавода, а на протесту су говорили:
Моника Милосављевић, доценткиња на Одељењу за археологију Филозофског факултета и једна од људи који су организовали потписивање Петиције против градње гондоле, Милош Ињац активиста иницијативе Не давимо Београд и Здружене акције Кров над главом, др Зоран Стојиљковић, председник Уједињених гранских синдиката “Независност” и професор на Факултету политичких наука, Растислав Динић, из Удруженог покрета слободних станара из Ниша, и Наталија Симовић и Радомир Лазовић испред иницијативе Не давимо Београд.

На протесту је указано и на друге штетне пројекте, као што је концесија и изградња спалионице на депонији у Винчи или потпуно неоправдане авантуре у виду београдске гондоле, мега јарбола или музичке фонтане, који поред финансијског оптерећења буџета града и републике, остављају за собом немерљиву штету и на културно-историјско наслеђе нашег града, али и на свакодневни живот грађана. Одсецање и затварање центра града за јавни саобраћај, затим свесно нерешавање проблема Савског насипа и заштите од поплава, трговање водоизвориштима, обалама река или јавним простором, као и ванредно стање на закрченим градским улицама доводе нас до закључка да је Београд, под криминалном влашћу напредњака и коалиционих партнера, пред пуцањем.

Za grad bez fantoma!

Протест се након протестне шетње завршио испред Скупштине града где су отворени споменици фантомима на власти. Двојици људи који су најзаслужнији за суморну слику Београда у којој данас живимо, Синиши Малом и Горану Весићу. Синиша Мали у рукама држи багер као подсећање на рушење у Херцеговачкој, а Весић гондолу, од чије градње град Београд, упркос огромној штети коју ће нанети Калемегдану, не одустаје.
Захтевано је да се имена одговорних за разарање града никада не забораве како нам се не би десила ситуација да икада више имамо фантоме на власти. Грађани су позвани да на страницама иницијативе Не давимо Београд, на друштвеним мрежама, гласају где би требало поставити ова два споменика у односу на штету која је учињена граду.

Најављена је дуготрајна и темељна борба за смену криминалне власти, а организатори су најавили подршку и другим протестима, од којих је први у суботу. Поручено је да иницијатива Не давимо Београд прихвата позив синдиката Независност да се укључи у првомајски протест посвећен правима радника. Такође, грађани су позвани да се спреме за одбрану Калемегдана од градње гондоле.

На протесту су учествовали и представници организација из 13 градова окупљених у Грађански фронт, широм Србије.