У месецима иза нас мерне станице широм Београда, али и у многим градовима у Србији бележиле су екстремно високе концентрације честица прашине у ваздуху. Београд се чак у једном тренутку нашао на првом месту листе загађених градова. Због ове чињенице, али и због тога што је поред високог загађења, оно и континуирано и дуготрајно, захтевали смо од надлежних одлучне акције. Уместо тога, добили смо игнорисање или умањивање проблема.

Како би грађани сами могли да провере о колико алармантној ситуацији се ради и како бисмо и сами могли да пратимо квалитет ваздуха у нашем граду, удружили смо се са младим програмером и активистом из Македоније, Горјаном Јовановским и данас лансирамо српску верзију апликације AirCare коју сваки корисник мобилног телефона може преузети и уверити у квалитет ваздуха у нашем граду.

У Македонији овај корисни софтвер има већ преко сто хиљада преузимања и одличан је алат у борби за подизање свести грађана о овом проблему и спречавање његовог игнорисања.

Апликација AirCare на једноставан начин представља податке са преко 65 републичких мерних станица широм Србије. Преко ње се грађани и грађанке у сваком тренутку могу информисати о тренутној загађености ваздуха у њиховом месту, и то присутност ПМ 10 и ПМ 2.5 честица, затим угљен-моноксида, озона, азот-диоксида, сумпор-диоксида, као и AQI – Air Quality Index (индекс тј. сумарни квалитет ваздуха).

На овај начин желимо да још једном укажемо на озбиљност ситуацију у којој се налазе наши градови. Подаци Светске здравствене организације говоре да у Србији током једне године прерано умре више од 7.000 људи услед изложености загађењима из ваздуха, што је неславно друго место у Европи по броју превремених смрти услед загађења ваздуха!

Иницијатива Не давимо Београд сматра да је потребно радикално побољшање јавног превоза, масовно озелењавање и пошумљавање града, промоција одрживе урбане мобилности и прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије, како бисмо могли да очекујемо да се ситуација са загађењем ваздуха побољша.

Позивамо грађане да преузму и користе ову апликацију и сами прате квалитет ваздуха у нашем граду. Апликација AirCare доступна је за:
* android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gorjan.airquality
* ios: https://itunes.apple.com/us/app/aircare-air-quality/id1190987663?mt=8
* www.mojvozduh.eu
* www.getaircare.com