Firma Beograd na vodi, danas je kao jedini ponuđač i po početnoj ceni kupila zemljište površine 55.169 kvadratnih metara koje se nalazi uz Radničku ulicu, u blizini Ade Ciganlije. Na javnom nadmetanju, na kome su bili jedini ponuđač, Beograd na vodi je ovu površinu kupio po početnoj ceni, za 27 miliona evra. Zanimljivo je da je ova firma, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, dužna gradu Beogradu oko 100 miliona evra, a sada se pojavljuje kao kupac zemljišta.

U pitanju je zemljište površine 55.169 kvadratnih metara koje se nalazi uz Radničku ulicu, u neposrednoj blizini sportsko-rekreativnog centra „Ada Ciganlija“, Hipodroma i kulturno-istorijske i turističke celine Topčider. Lokacija se prema planskom dokumentu nalazi u površinama ostalih namena – komercijalne zone i gradski centri.

“Kao i za mnoge druge brzinske rasprodaje vrednog zemljišta u vlasništvu grada Beograda, i ovde je karakteristično to da se na nadmetanje prijavljuje samo jedan ponuđač, da je cena početna, dakle nikakvog tu nadmetanja nema, već sve izgleda kao da je forma zadovoljena ali da se radi o pogodbi vlasti i podobnog privatnog investitora.” – izjavio je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, koji je i ovaj put, kao i pri svim drugim rasprodajama javnog zemljišta i objekata u javnoj svojini, pratio ovo nadmetanje. “Umesto rasprodaje našeg grada zahtevamo da se naša javna dobra čuvaju, unapređuju i uvećavaju. Kada smenimo ovu kriminalnu vlast, zaustavićemo ovu otimačinu, a javna dobra ćemo koristiti tako da služe društvu i građanima i građankama u budućnosti.”

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.