Firma Beograd na vodi, danas je kao jedini ponuđač i po početnoj ceni kupila zemljište površine 55.169 kvadratnih metara koje se nalazi uz Radničku ulicu, u blizini Ade Ciganlije. Na javnom nadmetanju, na kome su bili jedini ponuđač, Beograd na vodi je ovu površinu kupio po početnoj ceni, za 27 miliona evra. Zanimljivo je da je ova firma, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, dužna gradu Beogradu oko 100 miliona evra, a sada se pojavljuje kao kupac zemljišta.

U pitanju je zemljište površine 55.169 kvadratnih metara koje se nalazi uz Radničku ulicu, u neposrednoj blizini sportsko-rekreativnog centra „Ada Ciganlija“, Hipodroma i kulturno-istorijske i turističke celine Topčider. Lokacija se prema planskom dokumentu nalazi u površinama ostalih namena – komercijalne zone i gradski centri.

“Kao i za mnoge druge brzinske rasprodaje vrednog zemljišta u vlasništvu grada Beograda, i ovde je karakteristično to da se na nadmetanje prijavljuje samo jedan ponuđač, da je cena početna, dakle nikakvog tu nadmetanja nema, već sve izgleda kao da je forma zadovoljena ali da se radi o pogodbi vlasti i podobnog privatnog investitora.” – izjavio je Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, koji je i ovaj put, kao i pri svim drugim rasprodajama javnog zemljišta i objekata u javnoj svojini, pratio ovo nadmetanje. “Umesto rasprodaje našeg grada zahtevamo da se naša javna dobra čuvaju, unapređuju i uvećavaju. Kada smenimo ovu kriminalnu vlast, zaustavićemo ovu otimačinu, a javna dobra ćemo koristiti tako da služe društvu i građanima i građankama u budućnosti.”

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).