Inicijativa Ne davimo Beograd podržava Pokret pravde iz Banja Luke na predstojećim lokalnim izborima u nedelju 15. novembra u Bosni i Hercegovini. Pokret pravde je nastao iz borbe protiv režima koji je policijskom brutalnošću i surovim obračunom sa neistomišljenicima oduzeo nevin život. Borba za život gde smo svi jednaki pred zakonom je osnovna stvar u jednom društvu, zato ovim putem pozivamo sve Banjalučane i Banjalučanke da u nedelju izaberu pravdu!

Solidarnost i ravnopravnost je ono što nam je potrebno da bismo se izborili sa onima koji nam svakog dana oduzimaju mogućnost da živimo normalno i dostojanstveno. Stvarne promene kreću sa ulice, iz parka, mesne zajednice. Iz nezadovoljstva i nepravde je krenula borba koja traži jednakost pred zakonom, odgovornost i pravdu za sve i ovo je mogućnost da njihovi zahtevi dobiju mesto u institucijama koje ih godinama ignorišu. Sa trgova je krenula borba za istinu. Borba da se sazna ko je ubio Davida. Borba za pravdu koja nam je oduzeta. Ova borba je borba svih nas i zato je u nedelju važno da se pokaže da dok nema pravde nema ni mira!

Pravda za Davida!
Pravda za Dženana!

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".