Pokret Ne davimo Beograd formirao je, zajedno sa Otvorenom građanskom platformom AKCIJA i Ekološkim ustankom zeleno-levu kaoliciju MORAMO koja će se kandidovati na predstojećim gradskim i republičkim izborima. Pored ove tri organizacije, koaliciju MORAMO čini i veliki broj drugih pojedinaca, aktivista i pokreta.

Govor Dobrice Veselinovića na predstavljaju koalicije MORAMO

Ključne teme na kojima će se bazirati zajednički rad u okviru koalicije MORAMO su svakako ekologija i borba za zdravo životno okruženje.

U društvu sa ovako izraženim ekonomskim nejednakostima, kao što je Srbija, jedno od najvažnijih pitanja kojima ćemo se baviti je socijalna pravda, odnosno borba za bolje uslove života i rada građana.

Budućnost u koju gledamo ne može biti ostvarena bez velikog ulaganja u obrazovanje.

Urbanistički razvoj naših gradova mora biti takav da stvara gradove koji pripadaju građanima, a ne tajkunima koji popunjavaju svaki metar javnog prostora.

Pored ovih tema za našu koaliciju je važno da se ostvari suštinska decentralizacija Srbije koja podrazumeva donošenje više značajnih odluka na lokalu, blizu građana, i lokalni ekonomski razvoj, a ne da sve počinje i završava se u Beogradu.

Pandemija nam je pokazala koliko je naš zdravstveni sistem u rasulu i da moramo uložiti velike napore da obezbedimo negu i neophodno lečenje svim našim građanima.

Formiranje koalicije MORAMO dolazi u trenutku velikog rasta podrške pokretu Ne davimo Beograd u Beogradu, kao i cele zeleno-leve grupacije. Istraživački centar Demostat objavio je da je podrška koaliciji oko 13 procenata u Beogradu, odnosno oko 7 procenata na nivou Republike. Takođe, istraživanja pokazuju da je najveća šansa za pobedu opozicije upravo u glavnom gradu, a smena vlasti u Beogradu mogla bi da bude i prvi korak ka oslobađanju cele Srbije.

Pogledajte predstavljanje koalicije MORAMO

Predstavljanje zeleno-leve koalicije MORAMO, pokreta Ne davimo Beograd, Otvorene građanske platforme AKCIJA i Ekološkog ustanka koja pored ovih organizacija okuplja i veliki broj aktivista i lokalnih pokreta. Javni događaj na kome su govorili Dobrica Veselinović i Biljana Đorđević ispred pokreta Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Dušica Barović, ispred OGP AKCIJA, Danijela Nestorović i Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred Ekološkog ustanka.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?