Pokret Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih institucija reakciju na fašističke pretnje i vandalizovanje kulturnog centra Magacin i Kreativno edukativnog centra za osobe sa invaliditetom, KEC.

Zidovi u Kulturnog centra Magacina su danas osvanuli išarani fašističkim simbolima i pretnjom na jednom od zidova. Ovo nije prvi put da se fašistički simboli pojavljuju oko ovog prostora, ali je prvi put da se neofašisti direktno obraćaju umetnicima koji u ovom prostoru stvaraju, porukom sa zida.

KEC Kulturni centar Magacin

Kulturni centar Magacin je prostor namenjen umetnosti, kulturi i društvenosti. Magacin opstaje i razvija se zahvaljujući borbi i samoorganizovanom radu brojnih aktera nezavisne kulturne scene, umetnika, aktivista i njihovih prijatelja i saradnika. U dvorištu se nalazi i ulaz u Kreativno edukativni centar KEC koji svoj višegodišnji rad zasniva na osmišljavanju života i rada osoba sa invaliditetom. Upravo se na zidu ovog edukativnog centra našla i pretnja.

Ekspanzija ovakvih grafita pokazuje da nadležne institucije ne radi svoj posao. Poslednji značajan primer zakasnelog reagovanja na fišističko divljanje se desio kada je JP „Beogradska tvrđava” trebalo čak četiri dana da sa grobnice Narodnih heroja na Kalemegdanu ukloni uvredljive grafite.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih organa da sprovode zakon koji zabranjuje isticanje fašističkih simbola i veličanje fašističke i nacističke ideologije. Zahtevamo da nadležni reaguju i zaštite građane i građanke od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji. Takođe, grad Beograd mora da očisti i prekreči sve neofašističke grafite gde to može da se uradi sa postojećom opremom (u javnim prostorima i na zidovima).

Pročitaj i ovo:

Protestne akcije ”Pravosuđe u crvenom” održane u 23 grada

Za vreme održavanja Protesta protiv državnog kriminala, na koji je pozvala zeleno-leva grupacija organizacija, u 23 grada širom Srbije, organizovana je akcija “Pravosuđe u crvenom” kojom smo poručili da je došao poslednji trenutak, crveni alarm, da se naše društvo obračuna sa kriminalcima na najvišim državnim funkcijama. Aktivisti su se okupili i istakli crvenu boju ispred tužilaštava, sudova, opština i drugih institucija koja u u njihovom gradu simbolizuju nepravdu i bezakonje.

Govor Biljane Đorđević na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Biljane Đorđević, koja se obratila okupljenim građanima, a pored nje na protestu su govorili i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.  

Govor Radomira Lazovića na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Radomira Lazovića, koji se obratio okupljenim građanima, a pored njega govorila je i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.