Pokret Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih institucija reakciju na fašističke pretnje i vandalizovanje kulturnog centra Magacin i Kreativno edukativnog centra za osobe sa invaliditetom, KEC.

Zidovi u Kulturnog centra Magacina su danas osvanuli išarani fašističkim simbolima i pretnjom na jednom od zidova. Ovo nije prvi put da se fašistički simboli pojavljuju oko ovog prostora, ali je prvi put da se neofašisti direktno obraćaju umetnicima koji u ovom prostoru stvaraju, porukom sa zida.

KEC Kulturni centar Magacin

Kulturni centar Magacin je prostor namenjen umetnosti, kulturi i društvenosti. Magacin opstaje i razvija se zahvaljujući borbi i samoorganizovanom radu brojnih aktera nezavisne kulturne scene, umetnika, aktivista i njihovih prijatelja i saradnika. U dvorištu se nalazi i ulaz u Kreativno edukativni centar KEC koji svoj višegodišnji rad zasniva na osmišljavanju života i rada osoba sa invaliditetom. Upravo se na zidu ovog edukativnog centra našla i pretnja.

Ekspanzija ovakvih grafita pokazuje da nadležne institucije ne radi svoj posao. Poslednji značajan primer zakasnelog reagovanja na fišističko divljanje se desio kada je JP „Beogradska tvrđava” trebalo čak četiri dana da sa grobnice Narodnih heroja na Kalemegdanu ukloni uvredljive grafite.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih organa da sprovode zakon koji zabranjuje isticanje fašističkih simbola i veličanje fašističke i nacističke ideologije. Zahtevamo da nadležni reaguju i zaštite građane i građanke od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji. Takođe, grad Beograd mora da očisti i prekreči sve neofašističke grafite gde to može da se uradi sa postojećom opremom (u javnim prostorima i na zidovima).

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.