Данас смо испред Народне скупштине Републике Србије, уместо црвеног тепиха којим се традиционално дочекују високе званице, развили тепих лажи, подметачина и блаћења. Тепих са насловним странама режимских медија порука је представницима Европског парламента да је стање демократије у Србији дубоко узнемирујуће и да се преко тога не сме прећи.

Иницијатива Не давимо Београд поздравља интересовање Еворпског парламента за стање демократије у Србији, али упозоравамо учеснике разговора да је ситуација много гора од оне коју се представници власти упињу да покажу и да грађани Србије неће пристати на лажиране изборе.

Бојкот избора, који су прогласиле опозиционе организације, последица је вишегодишње окупације државног апарата од стране партије на власти. Огромним злоупотребама јавних функција, непрестаним кршењима закона и процедура, присвајањем институција система, уценама, насиљем и претњама, као и апсолутном контролом и злоупотребом медија, наша држава је окупирана. За последицу, ово има све лошије услове живота грађана, преко чијих леђа се прелама незасита глад криминалне политичке елите за профитом.

У овом тренутку постоји неподељено сагласје свих опозиционих политичких актера, експерата и организација цивилног друштва да у Србији не постоје услови за фер изборе. У периоду до марта следеће године нема времена, а ни политичке воље, да се направе кључне промене које ће ово стање променити. Зато је бојкот лажираних избора једино решење којим започињемо борбу за демократску и слободну Србију.

Представнике Европског парламента позивамо да сагледају реално суморну слику наше државе и да нам, у периоду након бојкота, помогну у демократизацији земље и позитивно утичу на промене које ће обезбедити поштене изборе у року који је неопходан да се оне остваре.

Све учеснике ових разговора позивамо да интересе грађана и грађанки Србије ставе изнад сопствених борби за мандате и функције и не дозволе да власт њихово учешће на преговорима искористи како би се представила у лажном светлу и још једном обманула грађане и грађанке Србије.