Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje najave da bi uskoro trebalo da dođe do nastavka susreta gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića sa liderom bečkog ogranka ekstremno desničarske partije FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs – Slobodarska Partija Austrije) Dominikom Neppom, koji je bio zakazan za 20. jul, ali je zbog situacije sa epidemijom koronavirusa u Srbiji odložen, jer je Austrija stavila Srbiju na listu zemlja sa upozorenjem na najviši nivo sigurnosti i savetuje svojim građanima koji se nalaze ovde “hitno napuštanje”.

Smatramo da gradonačelnik Beograda nema razloga da se sastaje sa predstavnicima partije koja zastupa ekstremno desne stavove i vrednosti, kao što su populističko širenje mržnje prema migrantima i strancima uopšte, te negiranje osnovnih ljudskih prava. Ne davimo Beograd ističe da to nikako nisu vrednosti na kojima se Beograd temelji, i podseća da će sa građanima i građankama uvek biti na frontu borbe za solidarnije, tolerantnije i održivije društvo, protiv svakog oblika desnog ekstremizma i fašizma iz bilo koje zemlje.

Takođe, ovim putem obaveštavamo javnost da od nadležnih tražimo informacije i o planiranom pobratimljenju gradske opštine Voždovac sa Bečkim bezirkom (administrativna jedinica slična našoj opštini) Simmering upravo pod vođstvom ekstremističke FPÖ. Podsećamo da smo prošlog meseca upravo u opštini Voždovac uklonili niz nacističkih grafita iz javnog prostora.

Pročitaj i ovo:

Lažnom brigom o radnicima i napadima na Dobricu Veselinovića, Vesić krije nesposobnost gradske vlasti

Napad Gorana Vesića i režimskih tabloida usledio je nakon što je Veselinović na svom tviteru izveštavao o kašnjenju rekonstrukcije centralnih gradskih ulica i generalno lošem i štetnom projektu gradskih vlasti zbog koga se Beograd zadužio dodatnih 20 miliona evra. Vesić je činjenicu da na gradilištu nema nikoga, pokušao da opravda brigom za radnike zbog visoke temperature, uputivši Veselinoviću niz uvreda koje su preneli režimski tabloidi. Ovaj pokušaj sakrivanja nesposobnosti gradskih vlasti iza lažne brige za radnike smatramo degutantnim izvrtanjem i nepoštovanjem za radnike.

Poručite naše nove majice

Kupovinom majice od 1200 dinara pomažete funkcionisanje inicijative Ne davimo Beograd, a ujedno i širite ideju solidarnog, slobodnog i dobrog grada za sve! Čiji grad?