Povodom još jednog bahatog reagovanja Gorana Vesića, na kritike koje je Ne davimo Beograd uputio zbog ponovnog oglašavanja “Sava centra” na prodaju, ovoga puta po drastično umanjenoj ceni, prenosimo vam naš odgovor.

Ukoliko gradska vlast na čelu sa Goranom Vesićem ne zna da upravlja javnom imovinom tako da ona ne stvara gubitke, treba da se skloni i prepusti mesto onima koji će umeti i da sačuvaju simbole Beograda, ali i da ne dozvole da zbog katastrofalnog vođenja zapadnu u dugove i budu ruinirani kao što je to sada slučaj. Ne davimo Beograd umesto rasprodaje našeg grada zahteva da se naša javna dobra čuvaju, unapređuju i uvećavaju.

Činjenica da Goran Vesić ističe gubitke Sava Centra, nije razlog za prodaju, već za smenu odgovornih i promenu načina funkcionisanja ovog značajnog gradskog dobra. Gradska vlast je svesno dovela do toga da stanje u Sava Centru, ali i u Beograđanki bude loše, kako bi onda upravo ovakvim argumentima pravdala prodaju. Odgovornost za gubitke je na kriminalnoj vlasti koja je godinama, lošim upravljanjem i partijskim zapošljavanjem, svesno dovodila do zaduženja i ivice propasti.

Neprestanim zaduživanjima sa jedne, a rasprodajom, privatizacijom i otimanjem javnih dobara sa druge strane, Vesić vodi Beograd u sigurnu propast. Zadatak gradskih vlasti nije da podobnim investitorima omogućavaju ekstra zaradu, već da zaštite i unaprede javna dobra. Brojni primeri iz zemlje i inostranstva govore nam da je moguće i poželjno da javni sektor bude efikasan i finansijski održiv, ali da je brana tome koruptivno i nesavesno upravljanje.

Inicijativa Ne davimo Beograd u septembru 2019. godine otvorila je spomenik zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, na Trgu Republike. Povod za ovo priznanje je činjenica da je Vesić najzaslužniji što je Beograd poligon brojnih otimačina javnih i prirodnih dobara, brojnih specijalnih i povlašćenih projekata koji su iznad zakona, sumnjivih dilova namenjenih zaradi korumpirane političke elite.

Od Vesića smo do sada jedino mogli da vidimo seču stabala, krčenje šume, betoniranje parkova, uzurpaciju obala, loše izvedene rekonstrukcije ulica i skandalozno ugrožavanje kulturno-istorijskih dobara. U svemu ovome on je apsolutni šampion i zato smo mu na Trgu Republike i postavili spomenik. Zahtevamo da zamenik gradonačelnika, zajedno sa svojim pionom Zoranom Radojičićem hitno podnese ostavku, i odgovara za svoja štetna dela.

Pročitaj i ovo:

Ukinimo BusPlus: Apexu istekao ugovor

Nakon što je firmi Apex Solution Technology istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza BusPlus, inicijativa Ne davimo Beograd poziva grad da odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada.