Pismo Aleksandru Vučiću sa Dorćola

Poštovani gospodine Vučiću,

Pozivam Vas da prestanete da obmanjujete javnost i govorite neistinu. S obzirom da sam bio neposredni svedok događaja o kojima govorite, ovo tvrdim sa apsolutnom sigurnošću.

Radi se, parafraziraću (do citata nije teško doći), o prebijanju radnika na Starom gradu, tačnije donjem Dorćolu u Ulici Žorža Klemansoa, koji su kopali rupe za bandere kontaktne mreže budućih trolejbuskih linija koje bi tuda trebalo da prolaze, u noći 28. 4, tokom policijskog časa.

Budući da ste tu tvrdnju ponovili više puta, pozivam Vas da je demantujete.

Ukoliko je pri Vašem prvom obraćanju došlo do zabune, tj. ukoliko Vas je neko pogrešno informisao, opravdanje za ponavljanje ove lažne tvrdnje ne može se naći.

Ne želim da ulazim u motive i objašnjenja zbog čega svesno i sa namerom govorite neistinu kada je ovaj slučaj u pitanju.

Jednostavno, kao stanovnik dela grada o kome govorite osetio sam revolt zbog potpuno neopravdane stigmatizacije dela građana ove zemlje i grada Beograda. Sa svojim komšijama prisustvovao sam ovom događaju i on se nije odigrao ni približno onako kako tvrdite.

Bilo je sasvim suprotno. Između građana i radnika nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, a kamoli bilo kakvog nasilja i prebijanja.

Svakako da ste mogli da se u to i sami uverite – postoje nebrojeni snimci sa samog mesta događaja i sa okolnih zgrada.

Takođe, mogli ste da zatražite izveštaj MUP-a budući da je na licu mesta bilo nekoliko patrola policije, ako me sećanje ne vara, pet automobila i tri marice.

Konačno, da zaista pokazujete brigu za građane i radnike mogli ste lako da dođete do informacije zbog čega je došlo do ovog protesta.

Mogli ste da proverite da su radovi na trolejbuskoj mreži potpuno nelegalni, u suprotnosti sa Generalnim urbanističkim planom i sa neodgovarajućim ili nepostojećim dozvolama za takav projekat, a najmanje što ste mogli jeste da poslušate građane koji tu žive i kojima ovaj projekat nije u interesu. (Ovde se neću baviti činjenicom da se radilo u vreme policijskog časa, kao uostalom i prethodne noći, do sitnih sati, teškim građevinskim mašinama, i da su radnici bili bez zaštitne opreme, protivno merama Vlade Srbije i Kriznog štaba.)

Ali Vi niste uradili ništa od toga, naprotiv, bez ikakvih dokaza javno ste optužili pedesetak ljudi da su pretukli radnike, a ovde bih napomenuo da je među njima bilo i dece, što se jasno može videti sa snimaka. Glupost, bahatost ili bezobrazluk?

Iskreno Vam predlažem da demantujete svoju izjavu i da se izvinite građanima Dorćola ne bi li konačno uz Vaše ime moglo da stoji predsednik svih građana Republike Srbije.

A do tada, očito da „idioti“ koji su rušili Hercegovačku i dalje imaju dosta posla po Beogradu.

Autor: Aleksandar Nikolić
Izvor: List Danas

Pročitaj i ovo:

Priče iz regiona: KOVID-19 i izazov Albanije za demokratsko upravljanje

Albanska vlada brzo je reagovala na pojavu KOVIDA-19, međutim otvorile su se mogućnosti izvršnoj vlasti da proširi svoju moć zanemarujući kritike, kontrolišući percepciju javnosti, narušavajući mehanizam međusobne kontrole i korektiv vlasti i zanemarujući propisane demokratske procese.

Podrška građanima Banovog brda koji brane park od upada bahatog investitora

Inicijativa Ne davimo Beograd podržava građane i građanke Banovog Brda koji su se danas okupili u odbrani parka na uglu Nikolaja Gogolja i Valjevske ulice zahtevajući da se zaustavi uništavanje ovog parka koje je investitor još jednom pokušao da sprovede na prevaru i poziva građane da pokažu solidarnost sa komšijama sa Banovog brda okupljanjem u 19 časova na uglu Nikolaja Gogolja i Valjevske kako bi sprečili dalje radove.